Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Sultan Selangor tukar nama Jalan Universiti kepada Jalan Prof Diraja Ungku Aziz

 

SHAH ALAM, 31 DIS: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berkenan menamakan semula Jalan Universiti di Petaling Jaya kepada Jalan Prof Diraja Ungku Aziz.

Selangor Royal Office dalam kenyataan memaklumkan pertukaran itu akan dilaksana dengan kadar segera.

“Baginda berkenan mengabadikan nama tokoh tersohor tanah air itu pada jalan berkenaan bagi mengenang jasa dan bakti Allahyarham semasa hayatnya dalam bidang pendidikan dan ekonomi Melayu.

“Pemilihan Jalan Universiti untuk dinamakan semula bertepatan kerana ia adalah jalan pintu masuk utama ke pusat pengajian tinggi seperti Universiti Malaya, Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Mahsa,” katanya menerusi Facebook.

Ungku Abdul Aziz pernah bertugas sebagai pensyarah di Universiti Malaya (Singapura) dari 1952 hingga 1961, sebelum dilantik ke jawatan profesor dan seterusnya dekan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya (Kuala Lumpur) dari 1962 hingga 1965.

Terdahulu, baginda berkenan menerima menghadap anak Allahyarham, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz bagi menyampaikan hasrat sekali gus memutuskan pertukaran nama jalan berkenaan.

Jalan Universiti sepanjang 3.2 kilometer adalah jalan utama yang menghubungkan Petaling Jaya ke Kuala Lumpur yang dibina pada 1960 dan merupakan jalan dua hala pertama di Malaysia.

Jalan itu turut menghubungkan ke jalan utama lain seperti Lebuhraya Persekutuan, Jalan Prof Khoo Kay Kim, Jalan Dato’ Abu Bakar 16/1 dan Jalan Harapan.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2021-01-24 00:40:46 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page