Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Ibu bapa di Selangor perlu main peranan galak anak sertai PTRS

KLANG, 16 MAC: Ibu bapa di negeri Selangor perlu memainkan peranan yang lebih meluas untuk merangsang dan memastikan anak mereka menyertai Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS).
Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan negeri, Dr Halimah Ali, berkata pendekatan itu perlu diambil bagi mengikis persepsi dan mengelakkan anak terbabit dengan aktiviti tidak bermoral.
Katanya, PTRS bukan sekadar kelas tambahan tetapi juga bertujuan membentuk sahsiahnya.
hari-guru-halimah-pc-01


“PTRS dikendalikan sendiri Kerajaan Negeri kerana kita tidak mahu jika mereka ke kelas swasta tetapi akhirnya mereka tidak hadir.
“Kerajaan Negeri tidak mahu mereka menghantar anak ke tuisyen swasta. Ini sebenarnya cara Kerajaan Negeri keluar daripada kepompong kemiskinan. Selain duit kita mahu bagi pendidikan masa depan yang lebih baik,” katanya di program pelancaran PTRS dan motivasi keibubapaan di Dewan Putra, Kampung Delek Kanan, di sini, hari ini.
Program itu dianjurkan Koordinator Pembangunan Modal Insan (KPMI) Selat Klang dan Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selat Klang.
Halimah berkata, ibu bapa juga perlu tahu peranan mereka dalam membantu melonjakkan pencapaian anak2.
pusat tuisyen

“Kita tidak mahu anak tercicir dan berasa malu dengan pelajar lain seterusnya mula terbabit dengan masalah sosial. Ada pelajar selepas menyertai PTRS yang mendapat 9A dan 12A, sedangkan mereka sebelum ini adalah pelajar yang tercicir.
“Oleh itu, sebagai ibu bapa kita perlu tahu bagaimana peranan ibu bapa membantu anak mencapai yang terbaik menggunakan peluang sedia ada,” katanya.
Setakat ini, seramai 93 pelajar yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan 80 pelajar bagi Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) menyertai PTRS di DUN Selat Klang bagi suku tahun ini.
Program itu diwujudkan pada Januari 2009 dengan peruntukan RM3.4 juta setahun.


Sumber: www.selangorku.com

Kemaskini pada 2014-03-24 08:54:19 daripada Administrator

  •  
  • Print