Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Paras Empangan Selangor meningkat kepada 41%

SHAH ALAM 3 MEI : Empangan Sungai Selangor setakat jam lapan pagi tadi mencatatkan peningkatan ke paras 40.68 peratus dengan 93.57 juta meter padu berbanding sebelum ini hanya 89.46 juta meter padu (38.90 peratus) pada pertengahan bulan April.

Menurut laman sesawang Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), empangan Klang Gates juga terus mencatatkan peningkatan ke paras takungan 15.42 juta meter padu bersamaan 60.86 peratus setakat semalam.

EmpanganManakala, paras takungan air di empangan batu pula adalah sebanyak 81.07 peratus, Kolam Takungan Sungai Labu sebanyak 76.35 peratus, empangan Langat sebanyak 54.84 peratus dan Semenyih sebanyak 77 peratus.

Selain itu, bagi empangan Sungai Tinggi pula kadar takungan air sebanyak 64.68 peratus dan Tasik Subang sebanyak 85.38 peratus.

Pada 30 April lalu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pengagihan air berjadual atau catuan air yang dilaksanakan sejak Februari lalu akan dihentikan serentak di semua kawasan terlibat mulai 1 Mei.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat pelan catuan bekalan air negeri selangor pada isnin yang disertai suruhanjaya perkhidmatan air negara (SPAN), lembaga urus air selangor (LUAS), Jabatan perairan dan saliran (JPS) serta syarikat-syarikat konsesi.

Katanya, Kerajaan negeri berpendapat tidak perlu menunggu empangan mencapai takungan 50 peratus kerana yakin usaha keras yang telah dilaksanakan seperti mengepam air kolam serta hujan berterusan di kawasan tadahan air akan meningkatkan lagi paras empangan.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan negeri akan mempertingkatkan usaha menambah bekalan air sebagai persediaan menghadapi musim kering yang berpanjangan yang dijangka bermula akhir Mei hingga September.


Sumber: www.selangorku.com


Kemaskini pada 2014-05-05 12:11:07 daripada Administrator

  •  
  • Print