Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

PEJABAT DAERAH DAN TANAH KLANG

Klang Daerah Impian, Makmur & Berwawasan
SELANGOR MAJU BERSAMA
office-icon

 

selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH/TANAH KLANG

KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN

KLIK/SCANqr-code


ADUAN / MAKLUMBALAS KLIK/SCAN
qrcode-aduan

Lokasi Bersejarah

 


 

 

     

 

GEDUNG RAJA ABDULLAH

 

 

Dibina pada tahun 1856, Gedung Raja Abdullah telah mendapat namanya daripada Raja Abdullah Ibni Almarhum Raja Jaafar, Orang Besar Klang yang telah dilanti oleh Sultan Muhammad Shah. Pada waktu itu Raja Abdullah telah dilantik sebagai wakil Sultan bagi urusan perdagangan biji timah di Lembah Klang dan gedung inilah yang telah digunakan sebagai tempat menyimpan timah, senjata dan bekalan makanan. Terpahat di dalam sejarah binaan bersejarah, gedung ini juga bertindak menjadi kubu pertahanan pada tahun 1866, yang telah digunakan oleh pengikut Raja Mahadi semasa Perang Saudara di Selangor. Semasa di bawah penjajahan pihak British pula, gedung ini pernah dijadikan bangunan kerajaan pada tahaun 1874 dan di sinilah Majlis Mesyuarat Selangor yang pertama telah diadakan. Pada tahun 1880, bangunan ini sekali lagi menukar peranannya kepada Balai Polis Daerah sehinggalah tahun 1974. Kini Gedung Raja Abullah sedang melangkah ke era baru dan ditutup buat sementara waktu sehingga kerja - kerja konservasi ke atas binaan yang bercirikan sinibina Anglo - Indian abad ke - 19 ini selesai disempurnakan oleh Jabatan Warisan Negar

 

 

 

 

image

Peta Lokasi : Klik imej untuk pautan ke Google Maps

 

image

Sumber:

Tourism Selangor

Jabatan Warisan Negara

 

KOTA RAJA MAHADI

 

 

Kota Raja Mahadi terletak secara strategik di Bukit Kota, Klang dengan ketinggian posisinya menghadap Sungai Klang. Dibina pada 1866, Kota Raja Mahadi mempunyai hubung kait yang rapat dengan sejarah daerah Klang. Peninggalan sejarah ini telah menyaksikan Perang Saudara sebanyak dua kali di awal kurun Ke-19 di antara Raja Mahadi Ibni Almarhum Raja Sulaiman dan Raja Abdullah Ibni Almarhum Raja Jaafar bagi merebut kuasa bagi hak ke atas Sungai Klang dan kedua-dua tebingnya.

 

 

 

 

image

Peta Lokasi : Klik imej untuk pautan ke Google Maps

 

image

Sumber:

Perbadanan Adat Melayu Dan Warisan Negeri Selangor

Abdul Halim Nasir. Kota-Kota Melayu. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1990.

 

 

ISTANA ALAM SHAH

 

 

Istana Alam Shah merupakan istana rasmi Sultan Selangor. Ia merupakan tempat baginda menjalankan tugas-tugas rasmi sebagai Sultan dan adat istiadat yang melibatkan di Raja Selangor dilangsungkan. Dibina pada tahun 1905, sewaktu pemerintahan Sultan Alauddin Sulaiman Shah, Sultan Selangor ke-5. Baginda telah bersemayam di istana berkenaan selama 35 tahun sehinggalah kemangkatan baginda pada tahun 1938. Di sini juga Sultan Selangor ke-7, Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dilahirkan.

 

 

 

 

 

image

Peta Lokasi : Klik imej untuk pautan ke Google Maps

 

image

 

 

MASJID DIRAJA SULTAN SULAIMAN

 

 

Bersempena dengan pengisytiharan Klang sebagai pusat pentadbiran Kerajaan Selangor pada 1932, Masjid ini telah dibina oleh pihak British sebagai satu pemberian kepada Sultan Sir Alauddin Sulaiman Shah, Sultan Selangor yang Ke-5. Siap dibina pada tahun 1934, masjid ini pada asalnya dikenali sebagai Masjid Suleiman Jamiur Rahmah. Masjid Diraja Sultan Suleiman pernah dijadikan Masjid Negeri Selangor sehinggalah diambil alih oleh Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam.

 

 

 

 

 

 

image

Peta Lokasi : Klik imej untuk pautan ke Google Maps

 

image

 

 

JAMBATAN KOTA

 

 

Gagah merentasi Sungai Klang berdirinya Jambatan Kota Klang yang telah berusia lebih daripada setengah abad. Dibina oleh Dormon Long Bridge & Engineering Ltd, sebuah syarikat kejuruteraan Inggeris pada 1957, jambatan ini merupakan jambatan 2 tingkat yang pertama dibina di negara ini dengan kepanjangan 500 meter. Pembinaan jambatan menggunakan struktur besi ini pada satu waktu dahulu merupakan nadi perhubungan dan pergerakan penduduk Klang Utara dan Klang Selatan bagi merentasi Sungai Klang. Jambatan Kota telah dirasmikan oleh Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada tahun 1961 sempena pertabalan sebagai Sultan Selangor Ke-9.Walaupun telah ditutup penggunaannya kepada orang awam pada 1992, jambatan yang telah diserah punya kepada pihak Majlis Perbandaran Klang ini tetap dipelihara nilai sejarahnya. Pihak Majlis telah membelanjakan sebanyak RM750 ribu bagi kerja pengukuhan struktur bagi tujuan konservasi bagi menjadikan jambatan ini terus relevan sebagai tumpuan pelancong.

 

 

 

 

 

 

 

image

Peta Lokasi : Klik imej untuk pautan ke Google Maps

 

image

 

 

       

Kemaskini pada 2018-11-21 23:03:54 daripada Vox Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page