Maklumbalas II Hubungi Kami || Soalan Lazim (FAQ) || Peta Laman || Kajian Kepuasan Pelanggan

Imbas QR Kod bagi
melayari Portal Rasmi
menggunakan mobil
 [ x ]

qr

Kami Ingin Mendengar Pendapat Anda...

klik untuk sertai kami >>


Kalender PDTKS

w3c logo
Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
 jata  jata2  new_title_6

BERITA : Cadang perluas PPV bergerak di sektor ladang

Wartawan Sinar Online II  04 OGOS 2021

 
       

KUALA SELANGOR - [DIKEMAS KINI] Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) bercadang memperluaskan lagi Program Vaksinasi Sektor Agrikomoditi (Vacoms) menerusi Program Pemberian Vaksin (PPVIN) secara bergerak dalam tempoh terdekat.


Ketua Setiausahanya, Datuk Ravi Muthayah berkata, pihaknya masih menunggu permohonan secara rasmi daripada Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA), sebelum perkara itu dibincangkan bersama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF).

 

Beliau berkata, pihaknya menyasarkan untuk membuka lebih banyak PPVIN bergerak di sektor perladangan di seluruh negara bagi membolehkan proses vaksinasi pekerja ladang dipercepatkan.


"Kita ingin membawa kemudahan PPVIN bergerak ini bagi membolehkan semua pekerja perladangan selaku nadi sektor pertanian negara diberi peluang mendapat suntikan vaksin," katanya pada sidang akhbar selepas Program Vaksinasi Sektor Agrikomoditi di Ladang Tennamaram di sini pada Khamis.

 

Mengulas lanjut, Ravi berkata, pelaksanaan vaksinasi secara bergerak di sektor perladangan itu nanti akan dilaksanakan secara usahasama dengan Poliklinik Sri Prima.

 

"Mungkin kita dapat memberikan vaksin secara bergerak ini kepada 100, 200 atau 300 individu di setiap ladang. Pemberian vaksin bergerak ini merupakan kaedah paling selamat dan mudah berbanding orang ramai bergerak ke tempat vaksin.

 

"Selain itu, ia lebih menjimatkan kos dan lebih pantas serta tidak melibatkan ramai orang selain lebih bersasar," ujarnya.

 

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MPOA, Datuk Nageeb Wahab berkata, pemberian vaksin secara bergerak di sektor perladangan dijangka mampu memanfaatkan seramai 165,000 ahli MPOA.

 


Ujarnya, pelaksanaan vaksinasi itu diharap memberi tumpuan di negeri yang mempunyai kadar jangkitan Covid-19 yang tinggi.

 

"Program permulaan PPV bergerak ini dijangka akan bermula di Melaka, Negeri Sembilan dan Johor," katanya.


Vacomssuntikan vaksin Covid-19

Artikel Penuh : 
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Kemaskini pada 2021-08-04 12:34:09 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page