WEB MOBIL  [ x ]

qr code
W3C
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T

 

   
jata
Selangor title                                                                              
Soalan Lazim
 


 

Hubungi
Kami 

 


 


Aduan dan
Maklum Balas

 


 


Peta Laman
 

Ibarat pesta air di lombong


 
BUKIT TADOM - “Pakcik sanggup ulang alik ke lombong, semata-mata nak dapatkan air secara percuma," kata seorang penduduk, Badiman Selamat, 54, ketika ditemui di Lombong Bukit Tadom, Labohan Dagang, semalam.
Berkata lanjut, ramai bukan hanya dirinya yang datang mengambil air di lombong, malah penduduk lain juga melakukan hal yang sama sehingga menjadikan pemandangan di kawasan lombong ini seperti pesta air pada setiap kali hujung minggu kerana ramai datang membawa tong air masing-masing dengan pelbagai saiz dan bentuk.
Menurutnya, dia yang mengangkut air sebanyak dua tong setiap kali datang mengambil air dari lombong berkenaan tidak mempedulikan rasa penat, kerana air sememamgnya keperluan yang tidak boleh tiada dalam urusan seharian.
“Hari ni pakcik datang ambil air untuk keluarga basuh pakaian dan mandi. Bukan semata-mata untuk keperluan minum atau masak semata-mata. Malah, rakan-rakan yang turut datang ambil air di sini pun masing-masing dengan tujuan sama. Tapi, kat sini kena tunggu giliran untuk ambil (air)," katanya sambil memberitahu ramai yang datang mengambil air melebihi dari tiga tong.
“Keadaan ini (krisis air) bukan sahaja menyusahkan penduduk, tapi seolah-olah sengaja dibiarkan masalah berlarutan,” katanya.
Bagi Tukiran Marsan, 50, berkata, dia sendiri sudah 11 hari mengangkut air dari lombong tersebut selepas pihak Syabas tidak membenarkan penduduk mengambil air di pili air berhampiran jalan besar.
Katanya, sejak itu, terpaksalah dia datang ke lombong berkenaan untuk mendapatkan bekalan air.
"Paling tidak pun saya dapat bantu rakan-rakan yang uzur angkat tong untuk diletakkan ke atas motosikal mereka. Tapi, sampai bila kami perlu mengangkut air dari lombong setiap hari, memandangkan agihan air Syabas masih tidak mencukupi.
“Pakcik sendiri sedih apabila tong-tong diletakkan di hadapan rumah masih tidak berisi. Sejak itulah pakcik datang ke sini ambil air. Sekurang-kurangnya, dapat juga keluarga basuh pakaian yang telah berlonggok lama,” katanya.
 
Bagi seorang pekerja swasta, Siti Nurani Salam, 26, berkata, dia yang terpaksa mengambil air sendiri setiap hari menggunakan motosikal.
Katanya, dia sudah biasa apabila mahukan bekalan air untuk aktiviti seharian seperti membasuh dan mandi.
“Jika tak ambil di sini di mana lagi nak ambil. Jadi saya harap, kawasan ini tak ditutup, kerana ia beri manfaat kepada penduduk,” katanya.
Tinjauan Sinar Harian mendapati penduduk tidak putus-putus datang mengambil air di lokasi berkenaan semata-mata untuk menyimpan bekalan air di rumah.

(*Sumber : Sinar Harian)

Kemaskini pada 2016-05-27 12:07:51 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

 PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA LANGAT  
 BUILDING

Persiaran Sultan Abdul Aziz Shah,

Kota Sri Langat (Sungai Sedu), 42700 Banting,

Kuala Langat, Selangor Darul Ehsan.

No. Tel: 03-31822555  No. Fax: 03-31872011

Emel: klangat[at]selangor[dot]gov[dot]my 

Paparan terbaik menggunakan:
IE9 Ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome 1280 x 720 ke atas

 

 | Hak Cipta | Penafian | Dasar Privasi & Keselamatan |

 

Hari IniHari Ini675
Jumlah PelawatJumlah Pelawat1039750
Total count : 1038750 Tarikh Kemaskini18-05-2021