WEB MOBIL  [ x ]

qr code
W3C
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T

 

   
jata
Selangor title                                                                              
Soalan Lazim
 


 

Hubungi
Kami 

 


 


Aduan dan
Maklum Balas

 


 


Peta Laman
 

LRA Labohan Dagang Fasa 1 siap

LRA Labohan Dagang Fasa 1 siap

Amirudin (kanan) menunjukkan LRA Labohan Dagang Fasa 1 yang boleh menampung keperluan bekalan air khususnya untuk penduduk Kuala Langat.

26 Jun 2019KUALA LANGAT - Loji Rawatan Air (LRA) Labohan Dagang Fasa 1 yang dibangunkan dengan kos pembangunan serta tanah bernilai RM587 juta kini siap sepenuhnya untuk memulakan operasi secara rasmi hari ini.
Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari berkata, LRA dengan kapasiti air terawat sebanyak 200 juta liter (JLH) itu dimulakan pembinaannya pada Julai 2017 di atas tanah seluas 26 hektar dan menggunakan konsep pembangunan air di hiliran untuk dijadikan sumber air.

Beliau berkata, dengan siapnya LRA Labohan Dagang (Fasa 1) itu, daerah Kuala Langat khususnya kini akan mendapat bekalan air sendiri.

Menurutnya, sebelum ini, Kuala Langat merupakan kawasan di hujung sistem bekalan air dan tidak ada satu loji khusus untuk menampung permintaan air di daerah tersebut.

"Daerah Kuala Langat termasuk kawasan Klang merupakan kawasan terakhir dalam sistem agihan air dari Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 dan 3.

"Apabila berlaku gangguan bekalan air, kawasan Kuala Langat merupakan kawasan yang terakhir akan pulih. Tapi kini masalah itu dapat diatasi dengan adanya LRA Labohan Dagang Fasa 1 ini dan bekalan air daripada Sungai Selangor Fasa 1 dan 3 boleh ditumpukan kepada kawasan Lembah Klang," katanya," katanya ketika berucap pada Majlis Penyerahan LRA Labohan Dagang di sini semalam.

Amirudin berkata, LRA itu juga secara berfasa akan mengambilalih bekalan air dari LRA Semenyih ke kawasan Beranang, sebahagian kawasan Hulu Langat dan pembangunan baharu di sepanjang Lebuh Raya Lekas.

"Saya lega loji ini siap dengan sempurna walaupun pada awalnya mendapat kecaman pelbagai pihak kerana projek ini dianggap satu pembaziran," katanya.

Dalam pada itu, Amirudin memberitahu LRA Labohan Dagang itu dibangunkan dengan rekabentuk dan dilengkapi komponen-komponen serta peralatan berteknologi tinggi dan dioperasikan sepenuhnya secara automatik bagi menyalurkan bekalan air terawat ke Wilayah Kuala Langat yang selama ini menerima bekalan melalui LRA Semenyih, LRA Labu dan LRA Sungai Selangor.

Beliau berkata, loji terbabit turut mempunyai empat unit pam yang berfungsi mengepam dan menyalurkan air terawat ke kolam imbangan dan seterusnya ke sistem agihan.

Katanya, turut dibina sebuah tangki menara dengan kapasiti 2.3 JLH bagi kegunaan dalaman bangunan kimia, surau, kuarters kakitangan, bangunan pentadbiran, bangunan stor & bengkel, bangunan Telekom, sub stesen elektrik dan pondok pengawal termasuk pembinaan kolam imbangan Bukit Jugra.


* Sumber : Sinar Harian
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/34413/EDISI/Selangor-KL/LRA-Labohan-Dagang-Fasa-1-siap
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Kemaskini pada 2019-07-02 16:33:52 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

 PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA LANGAT  
 BUILDING

Persiaran Sultan Abdul Aziz Shah,

Kota Sri Langat (Sungai Sedu), 42700 Banting,

Kuala Langat, Selangor Darul Ehsan.

No. Tel: 03-31822555  No. Fax: 03-31872011

Emel: klangat[at]selangor[dot]gov[dot]my 

Paparan terbaik menggunakan:
IE9 Ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome 1280 x 720 ke atas

 

 | Hak Cipta | Penafian | Dasar Privasi & Keselamatan |

 

Hari IniHari Ini675
Jumlah PelawatJumlah Pelawat1039750
Total count : 1038750 Tarikh Kemaskini18-05-2021