WEB MOBIL  [ x ]

qr code
W3C
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T

 

   
jata
Selangor title                                                                              
Soalan Lazim
 


 

Hubungi
Kami 

 


 


Aduan dan
Maklum Balas

 


 


Peta Laman
 

‘Street Calligraphy’ jernihkan salah faham

‘Street Calligraphy’ jernihkan salah faham 

Pengunjung tidak melepaskan peluang melihat bagaimana nama mereka ditulis dengan empat jenis tulisan iaitu rumi, jawi, Tamil dan Cina ketika Program ‘Street Calligraphy’ anjuran Pemuda Pas Kuala Langat di Pantai Morib Banting semalam.

21 Januari 2020 - KUALA LANGAT - ‘Street Calligraphy’ yang dianjurkan Pemuda Pas Kuala Langat di Pantai Morib Banting semalam bertujuan menjernihkan salah faham dan ketakutan bukan Islam terhadap tulisan jawi.

Ketua Pemuda Pas Negeri Selangor, Hanafi Zulkapli berkata, program dengan kerjasama Muslimat Muda Pas (Ameerah) Kuala Langat turut memberi pendedahan mengenai seni kaligrafi kaum lain di negara ini.

Menurutnya, pihaknya berbesar hati dalam program dianjurkan pengunjung yang hadir teruja melihat bagaimana nama mereka ditulis dengan empat jenis tulisan iaitu rumi, jawi, Tamil dan Cina.

“Lebih 50 nama yang sempat ditulis di atas kertas yang disediakan oleh tiga penulis jemputan iaitu Nik Nur Muhammad Alif (jawi) Safua Ain (Cina) dan Venothraj Gengatharan (Tamil).

“Antara objektif program ini adalah untuk menjernihkan salah faham dan ketakutan non-muslim terhadap tulisan jawi. Ia juga bertujuan untuk merapatkan jurang dan keharmonian antara kaum yang berbilang bangsa dan diharapkan dapat memupuk rasa kasih sayang dan kefahaman terhadap seni kaligrafi kaum lain di Malaysia yang unik,” katanya.


Ketua Pemuda MIC Selangor, Sritheran Renganathan dan Setiausaha Pemuda Pas Negeri Selangor, Muhammad Hanif Jamaluddin menunjukkan nama masing-masing yang ditulis dengan empat jenis tulisan.

 

Hanafi berkata, kehadiran pengunjung dalam kalangan bangsa lain pada program bermula jam 5 petang sehingga 7 malam itu membuktikan masyarakat tidak terpengaruh dengan momokan negatif terhadap tulisan jawi.

“Buktinya, pengunjung berasa teruja untuk melihat nama mereka ditulis dengan empat jenis tulisan iaitu tulisan rumi, jawi, Tamil dan Cina,” katanya.

Dalam pada itu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sijangkang, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi yang turut hadir ke program itu menegaskan jawi bukanlah sebab berlakunya perpecahan seperti didakwa segelintir pihak.

Menurutnya, penguasaan tulisan jawi dan tulisan bangsa lain adalah antara usaha yang dapat merapatkan serta mengukuhkan perpaduan antara kaum di Malaysia.

“Semua kaum digesa saling mengenali dan memahami serta menghormati budaya di antara satu sama lain,” katanya.


Pengunjung tidak melepaskan peluang melihat bagaimana nama mereka ditulis dengan empat jenis tulisan iaitu rumi, jawi, Tamil dan Cina ketika Program ‘Street Calligraphy’ anjuran Pemuda Pas Kuala Langat di Pantai Morib Banting semalam

 

*Sumber : Sinar Harian Online


Kemaskini pada 2020-01-29 12:01:44 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

 PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA LANGAT  
 BUILDING

Persiaran Sultan Abdul Aziz Shah,

Kota Sri Langat (Sungai Sedu), 42700 Banting,

Kuala Langat, Selangor Darul Ehsan.

No. Tel: 03-31822555  No. Fax: 03-31872011

Emel: klangat[at]selangor[dot]gov[dot]my 

Paparan terbaik menggunakan:
IE9 Ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome 1280 x 720 ke atas

 

 | Hak Cipta | Penafian | Dasar Privasi & Keselamatan |

 

Hari IniHari Ini272
Jumlah PelawatJumlah Pelawat1036743
Total count : 1035743 Tarikh Kemaskini12-05-2021