tw fb
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
WhatsApp_Image_2020-08-05_at_16.13_.50_.jpeg
blue-background-vpi.jpg
blue-mac-apple-flower-background.jpg
Forest.jpg

           selangorSELAMAT DATANG [ x TUTUP]
KE PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH DAN TANAH PETALING


KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN 

KLIK/SCAN


ADUAN / MAKLUMBALAS

KLIK/SCAN

Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang


Tabung ini diwujudkan adalah bagi memberi bantuan pendidikan kepada anak-anak pekerja ladang. Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang bagi tujuan membiayai pendidikan mereka. Selain itu, tabung ini juga akan membiayai pembinaan dan penyelanggaraan asrama bagi anak-anak pekerja ladang di seluruh negeri Selangor. Kerajaan yang amat prihatin dengan pendidikan anak-anak pekerja ladang telah memperuntukan RM2 juta dalam merealisasikan program ini.

PENDAHULUAN

Program ini merupakan satu program yang bertujuan untuk membantu anak-anak pekerja ladang mendapat pendidikan yang sempurna dan cemerlang dalam pelajaran.


OBJEKTIF

Membantu anak-anak pekerja ladang meningkatkan prestasi pelajaran serta mendapat kemahiran teknikal (bagi yang kurang berjaya dalam bidang akademik).


KRITERIA PERMOHONAN

Kriteria permohonan untuk bantuan ini ialah:

1. Ibu atau bapa adalah pekerja ladang dan dilahirkan di Negeri Selangor @ Bermastautin di Negeri Selangor tidak kurang dari 5 tahun;
2. Berpendapatan kurang dari RM1,500.00 sebulan;


PELAKSANAAN PROGRAM

1. Bantuan Biasiswa (One-Off) kepada anak pekerja ladang. Bantuan diberikan dalam bentuk biasiswa (One-Off) untuk membiayai pembayaran semester pertama pembelajaran.

2. Program Kemahiran Teknikal di Kolej INSPENS. Program usahasama dengan kolej INSPENS bagi membiayai pembelajaran dan sara hidup sepanjang pembelajaran.

3. Program Kelas Tambahan Sekolah Tamil di Ladang Negeri Selangor. Program tahunan yang diadakan di Sekolah Tamil seluruh Negeri Selangor untuk pelajar-pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) mendapat sokongan dan bantuan daripada Kerajaan Negeri.

4. Program-program peningkatan pembelajaran untk anak-anak pekerja ladang. Program usahasama dengan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO’s) yang
membantu meningkatkan pembelajaran anak-anak pekerja ladang.

5. Bantuan kewangan untuk Sekolah-Sekolah Tamil di Ladang Bantuan kewangan yang diperlukan oleh pihak sekolah untuk membiayai pembayaran guru-guru sekolah, penyelenggaraan bangunan sekolah, pembelian peralatan dan kemudahan sekolah serta pembinaan pondok bacaan.

6. Subsidi Tambang Bas Sekolah Bantuan yang diberikan untuk membiayai tambang bas sekolah untuk anak- anak pekerja ladang.

7. Program penyerahan sumbangan/ hadiah kecemerlangan UPSR untuk anak-anak pekerja ladang. Program berbentuk majlis penyerahan sumbangan (cermin mata) dan hadiah kecemerlangan pelajar UPSR 2009.


PERMOHONAN

Bagi permohonan pembiayaan pembelajaran anak-anak pekerja ladang ke IPTA/S. Pemohon diminta mengemukakan surat permohonan bersama-sama dokumen tersebut:

1. Kad Pengenalan.

2. Surat tawaran IPTA/S yang tertera jumlah yuran pembelajaran yang perlu dibayar. (Bersama-sama maklumat Bank dan Nombor akaun Bank pihak IPTA/S)

3. Salinan slip gaji ibu/bapa atau surat pengesahan daripada majikan ladang sebagai bukti bahawa mereka adalah anak pekerja ladang di Negeri Selangor.


Semua permohonan boleh dikemukakan terus kepada Pejabat Y.B. Dr. A Xavier Jayakumar di:

PEJABAT AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR,
TINGKAT 5, BANGUNAN SSAAS,
40503 SHAH ALAM
Tel 03-5544 7306 atau 03-5512 3618
Faks: 03-5510 6678


Sumber: http://mes.selangor.gov.my

 


Kemaskini pada 2018-02-23 11:34:52 daripada FARAH

  •  
  • Print
  • Email this page

footer

KOMPLEKS PEJABAT KERAJAAN DAERAH PETALING

NO 1, PERSIARAN ATMOSFERA SEKSYEN U5,

40150 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN

Telefon: 03-7841 9400 | E-mel: petaling@selangor.gov.my

::Hakcipta ©2013 Pejabat Daerah Tanah Petaling::

Hari IniHari Ini99
Minggu IniMinggu Ini5586
Bulan LepasBulan Lepas24473
Jumlah PelawatJumlah Pelawat1533605
Paparan terbaik menggunakan:
qrcode
IE9 Ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Jumlah Pelawat : 1533605 Tarikh Kemaskini : 15-05-2021