tw

fb

RSS icon

w3c
Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
new_pdtp.jpg
blue-background-vpi1.jpg
blue-mac-apple-flower-background2.jpg
Forest1.jpg

           Jata Selangor | Brands of the World™ | Download vector logos and logotypesSELAMAT DATANG [ x TUTUP]
KE PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH DAN TANAH PETALING


KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN 

KLIK/SCAN

qrcode


ADUAN / MAKLUMBALAS

KLIK/SCAN

qrcode aduan

faq
Soalan
Lazim
telefon
Hubungi
Kami
aduan
Aduan Dan Maklum Balas
peta
Peta
Laman

Kesan pengecualian Cukai Taksiran mula dirasai rakyat


PETALING JAYA, 10 FEB: Pengecualian bayaran Cukai Taksiran bagi tahun 2016 kepada pemilik rumah kos rendah oleh Kerajaan Negeri ternyata memberi kelegaan kepada golongan terbabit dalam membantu meringankan kos sara hidup.

Peniaga kecil, Zainal Kassim, 52, yang memiliki rumah di Pangsapuri Harmoni, Damansara Damai, berkata penjimatan sebanyak RM140 digunakannya untuk menampung perbelanjaan lain.

image

“Mungkin bagi sesetengah orang, RM140 itu kecil tetapi orang seperti kami yang berpendapatan tidaklah besar ini sangat bermakna, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi yang tidak berapa baik sekarang ini,” katanya kepada SelangorKini.

Sementara itu, kakitangan awam, Azahari Md Isa, 38, yang turut menyambut baik langkah itu mencadangkan supaya Kerajaan Negeri sedia menimbangkan agar golongan terbabit diberikan potongan 50 peratus bagi Cukai Taksiran pada tahun berikutnya.

image

“Pengecualian Cukai Taksiran memang baik kerana rata-rata pemilik rumah kos rendah bukanlah golongan berpendapatan tinggi. Langkah ini dapat membantu kami meringankan kos sara hidup.

“Saya harap Kerajaan Negeri boleh mengkaji keperluan tawaran potongan 50 peratus untuk tahun berikutnya kerana cara ini dapat menggalakkan pemilik membayar Cukai Taksiran,” kata Azahari yang turut memiliki unit kediaman di Pangsapuri Harmoni.

Ekesekutif Jualan syarikat swasta, Che Hasmah Ahmad, 37 pula menyarankan Kerajaan Negeri sedia mempertimbangkan memberi pengecualian Cukai Taksiran kepada rumah kos sederhana rendah yang bernilai kurang RM100,000.

image

“Pengecualian ini sudah tentu menggembirakan rakyat di bawah kategori ini kerana kebanyakkan mereka juga bukan golongan berada.

“Lebih-lebih lagi unit yang tidak berpenghuni atau tidak mempunyai penyewa dan juga unit-unit lelong kerana pemilik tidak medapat sebarang pulangan. Unit-unit kosong ini boleh dibuktikan dengan mengemukakan bil air dan elektrik,” kata Che Hasmah.

Sebelum ini, Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali ketika membentangkan Belanjawan Negeri Selangor 2016 mengumumkan pengecualian Cukai Taksiran kepada pemilik rumah kos rendah dan rumah kampung.


http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor/

Kemaskini pada 2016-05-17 16:20:26 daripada PPTM_ICT

 •  
 • Print
 • Email this page

footer

 

KOMPLEKS PEJABAT KERAJAAN DAERAH PETALING
NO 1, PERSIARAN ATMOSFERA SEKSYEN U5,
40150 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN
Telefon: 03-7841 9400 | E-mel: petaling@selangor.gov.my
::Hakcipta ©2013 Pejabat Daerah Tanah Petaling::

Hari IniHari Ini72
Minggu IniMinggu Ini4586
Bulan LepasBulan Lepas23016
Jumlah PelawatJumlah Pelawat2314210
qrcode
Visitor count : 2314211 Tarikh Kemaskini : 26 - 07 - 24