tw

fb

RSS icon

w3c
Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
new_pdtp.jpg
blue-background-vpi1.jpg
blue-mac-apple-flower-background2.jpg
Forest1.jpg

           Jata Selangor | Brands of the World™ | Download vector logos and logotypesSELAMAT DATANG [ x TUTUP]
KE PORTAL RASMI
PEJABAT DAERAH DAN TANAH PETALING


KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN 

KLIK/SCAN

qrcode


ADUAN / MAKLUMBALAS

KLIK/SCAN

qrcode aduan

faq
Soalan
Lazim
telefon
Hubungi
Kami
aduan
Aduan Dan Maklum Balas
peta
Peta
Laman

Mukim Bukit Raja : Kampung Bukit Cherakah


              Kampung Bukit Cherakah Mukim Bukit Raja mempunyai keunikannya yang tersendiri. Ini kerana di kawasan antara Klang, Shah Alam dan Kuala Selangor terdapat banyak nama kampung yang mengandungi perkataan cherakah seperti Kampung Cherakah (Jeram, Kuala Selangor), Kampung  @ Felda Bukit Cherakah (Klang), dan Kampung Bukit cherakah (Bukit Raja). Persamaan dari segi nama ini sering mengelirukan orang luar yang masih belum mengenali kampung-kampung ini. Sebenarnya, Kampung-Kampung ini adalah berbeza di antara satu sama sama lain, cuma terdapat sedikit persamaan dari segi nama.

              Menurut cerita, Kampung Bukit Cherakah dalam Mukim Bukit Raja, Petaling telah diterokai oleh sekumpulan peneroka berketurunan jawa pada sekitar tahun 1920-an. Penerokaan tanah ini berlaku kerana tuntutan hidup di mana kebanyakan peneroka awal ini ingin memperbaiki taraf kehidupan mereka disamping mereka juga tidak mempunyai tanah sendiri untuk diusahakan. Pada masa lalu, kawasan tanah yang belum diteroka masih banyak dan kerajaan memang menggalakkan pembukaan kawasan hutan bagi tujuan pertanian. Oleh itu kumpulan peneroka ini telah menguatkan semangat mereka untuk membuka kawasan hutan di kampung ini yang masih dipenuhi oleh hutan belukar.

             Bagaimana nama Bukit Cherakah ini timbul tidak dapat dipastikan. Mengikut cerita, pada masa pembukaan kampung ini, terdapat sekumpulan orang cina yang melarikan diri dari kawasan Kuala Selangor singgah atau datang ke kawasan ini. Sebab-sebab mereka melarikan diri ini tidak jelas tetapi mungkin kerana mereka ada melakukan kesalahan yang agak berat. Ada juga yang mengatakan mereka adalah kumpulan komunis yang bersembunyi di kawasan bukit-bukit dan hutan di kawasan ini. Apabila sampai di kampung ini, maka orang cina tersebut telah ditanya oleh peneroka-peneroka kawasan ini mereka datang dari mana? Maka orang-orang Cina ini menjawab bahawa mereka datang dari Bukit Chilalak (Celaka dalam bahasa melayu). Sejak itu, panggilan chilalak ini telah digunakan merujuk kepada kawasan kampung ini. Lama kelamaan oleh kerana sebutan tersebut agak kurang menjadi lebih manis iaitu Kampung Bukit Cherakah.

            Ada juga pendapat yang mengatakan bahawa Kampung Bukit Cherakah mendapat nama daripada sepohon pokok yang banyak terdapat di kawasan ini dan dikenali sebagai pokok Cherakah. Namun begitu, spesis Pokok Cherakah ini tidak lagi ditemui di kampung ini pada masa kini. Ketua Kampung pertama Tuan Haji Baharudin bin hingga 2002, Ketua Kampung kedua En. Khabib mulai 2003 hingga 2007. Ketua Kampung ketiga En. Azahar Sabidin mulai 2008 hingga sekarang.
 


Kemaskini pada 2016-05-18 10:59:17 daripada PPTM_ICT

 •  
 • Print
 • Email this page

footer

 

KOMPLEKS PEJABAT KERAJAAN DAERAH PETALING
NO 1, PERSIARAN ATMOSFERA SEKSYEN U5,
40150 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN
Telefon: 03-7841 9400 | E-mel: petaling@selangor.gov.my
::Hakcipta ©2013 Pejabat Daerah Tanah Petaling::

Hari IniHari Ini560
Minggu IniMinggu Ini2742
Bulan LepasBulan Lepas22591
Jumlah PelawatJumlah Pelawat2266195
qrcode
Visitor count : 2266196 Tarikh Kemaskini : 22 - 05 - 24