Khas Untuk Pengguna [ x ]


KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN
PDTHL

alt
Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
alt  alt

pdthl

alt   

alt    alt    alt   

W3C

PENGENALAN

 

Laman Web Pejabat Daerah / Tanah Hulu Langat menyediakan kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) /Disability Access. Dimana ia diharap dapat membantu mereka dalam melayari laman web ini dengan lebih mudah, cepat dan berkesan. Disamping itu, kemudakan ini disediakan bagi memenuhi matlamat  W3C Web Accessibility Initiative (WAI) dan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 supaya menjadikan laman web mesra pengguna terhadap keperluan OKU.

Antara kemudahan yang disediakan dalam Portal Selangor :
 

1. Pengguna Cacat Penglihatan

Bagi pengguna yang cacat penglihatan, terdapat pembaca teks (text reader) di dalam portal ini. Pembaca teks tersebut disediakan untuk kandungan Perutusan, Pengenalan, Ucapan, Artikel, Berita serta pelbagai kandungan yang lain. Ianya akan menghasilkan suara yang dijana secara automatik sebagai altenatif kepada pengguna cacat penglihatan dimana mereka boleh mendengar dengan jelas isi kandungan yang ingin disampaikan. Terdapat 2 cara yang boleh digunakan :

(a) Pautan kepada pembaca teks :

 • Semasa melayari laman ini, anda akan menemui ikon image"Dengar teks ini"  pada penjuru-atas kanan kandungan/artikel tersebut.
 • Klik padanya dan satu tetingkap baru akan muncul. Sila tunggu sebentar sementara laman tersebut sedang di'load'.
 • Anda boleh mendengar suara pembaca teks sejurus selepas ianya selesai dijana.
 • Sila ambil perhatian bahawa ini ialah sebuah aplikasi luaran dan dihos pada pelayan luaran serta merupakan perkhidmatan yang disediakan secara percuma. Masa menunggu akan menjadi lebih lama sekiranya teks yang hendak diproses lebih panjang. Sila ambil perhatian juga, bahawa sebutan yang terhasil tidaklah sesempurna ucapan manusia dan buat masa ini ia hanya menyebut perkataan Bahasa Inggeris dengan betul.

atau

(b) IE Page Reader :

 • Dapatkan IE Page Reader
 • Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini
 • Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech Engine . Speech Engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain
 • Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini

2. Pengguna Warga Tua

Pengubah saiz teks - Laman Web Pejabat Daerah/Tanah Hulu Langat juga menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pengguna boleh memilih samada untuk memilih saiz teks yang lebih besar atau lebih kecil, mengikut kesesuaian.

image

3. Pengguna Rabun Warna

Pengubah warna teks - Laman Web Pejabat Daerah/Tanah Hulu Langat juga menyediakan kemudahan pilihan saiz teks yang berbeza. Pilihan saiz teks tersebut dipaparkan di ruangan atas Laman Web Pejabat Daerah/Tanah Hulu Langat iaitu di "Pilihan warna" .

image


Kemaskini pada 2018-01-15 11:41:42 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page