hubungi-kami

Hubungi
Kami

faq

Soalan
Lazim

maklumbalas

Aduan &
MaklumBalas

peta-laman

Peta
Laman

webmail

Webmail
 

Taman Rimba Komanwel

TAMAN RIMBA KOMANWEL
 

 

image

image

image

image


Taman Rimba Komanwel terletak di Hutan Simpan Bukit Lagong yang mempunyai jenis Hutan Dipterokarp Pamah. Dilancarkan sempena dengan Persidangan Perhutanan Komanwel ke 14 pada tahun 1993. Taman rimba ini menarik dengan keaslian pokok-pokok hutan dan keindahan landskap.
Satu keistimewaan di taman ini ialah pengunjung berpeluang menaiki titian silara yang memberikan pengalaman melihat silara pokok-pokok yang terdapat di sekitar kawasan taman. Disamping itu pengunjung juga akan dapat melihat pemandangan panorama sebahagian besar kawasan Taman Rimba Komanwel melalui titian silara ini serta melihat hidupan liar yang terdapat di sini.Disamping itu terdapat juga kawasan untuk berkhemah, monumen air pancut, 'trek jogging' dan lain-lain aktiviti yang memberi peluang kepada orang ramai dan pengunjung untuk menikmati alam semulajadi.
Kemudahan yang disediakan adalah chalet serta beberapa kemudahan lain untuk berkelah, berkhemah, trekking dan bersiar-siar. Kemudahan di sini sesuai digunakan bagi aktiviti berkumpulan oleh murid sekolah, dari agensi kerajaan dan swasta untuk menjalankan aktiviti rekreasi.


Maklumat Lanjut:-
Pegawai Hutan Daerah 
Pejabat Hutan Daerah Hulu Selangor, 
48000 Rawang, Selangor.
Tel. : 03-60916131
Laman Web: www.forestry.gov.my


Kemaskini pada 2016-05-13 11:56:01 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page