Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
background.jpg
image5.jpg
image7.jpg

Untuk Pengguna [ x ]                          

qrcode

SOAL SELIDIK KEPUASAN
PELANGGAN PDTG

SILA KLIK

03 Februari 2019 - Sinar Harian - Mereka Terlalu Licik

Keadaan di sekitar Pasar Harian Selayang, Kuala Lumpur yang menjadi tempat warga asing berniaga.
 
SELAYANG - Sikap licik peniaga warga asing yang memonopoli perniagaan serta mengawal harga sayur di pasar borong antara faktor penguatkuasaan tidak berkesan.
Pengerusi Persatuan Pemborong dan Penjaja Kecil Melayu Pasar Harian Selayang Kuala Lumpur (PPPKMPHSKL), Abdul Aziz Mohamad Alias berkata, banyak aduan diterima dan ia bukan perkara baru.
Beliau berkata, perkara itu juga sudah dimajukan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Perbandaran Selayang (MPS) serta beberapa agensi penguatkuasa lain, namun tindakan masih belum dapat menyelesaikan masalah.
Menurutnya, peniaga terbabit tiada tapak atau lesen berniaga dalam pasar harian tetapi mereka menjual sayur atau buah di sepanjang Jalan Selayang Baru.
Katanya, warga asing itu akan melarikan diri jika operasi penguatkuasa.
"Kedudukan Pasar Harian Selayang KL yang berada hampir dengan sempadan Selangor dijadikan 'alat' untuk peniaga warga asing ini mempermainkan anggota penguatkuasa kita," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.
Katanya, Jabatan Imigresen juga hadir, namun mereka juga tidak dapat berbuat apa-apa kerana ramai peniaga itu adalah warga Myanmar pemegang kad Pesuruhjaya Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNCHR).
Abdul Aziz berkata, Pasar Harian Selayang KL kini dalam proses pembinaan semula dan dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh dua tahun.
Justeru katanya, peniaga tempatan yang memiliki lesen ditempatkan di bawah jambatan tidak jauh dari tapak pasar terbabit.
"Buat masa ini, kita terpaksa bertahan kerana belum ada mekanisme yang betul-betul dapat menghalang atau menyekat aktiviti perniagaan warga asing ini.
"Namun, selepas Pasar Harian Selayang KL yang baharu siap, kita akan susun semula dan bersihkan kawasan sini. Paling penting, kita tidak akan beri ruang kepada peniaga warga asing.
"Pelebaran jalan yang akan dibuat juga akan diusulkan kepada pihak berkaitan supaya menghadkan golongan ini berniaga di bahu-bahu jalan," katanya.


Kemaskini pada 2019-02-11 11:07:02 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Hakcipta | Mengenai Kami | W3C | Peta Laman | Hubungi Kami

Hakcipta © 2019 Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

Pejabat Daerah Dan Tanah Gombak
Bangunan Sultan Sulaiman, Persiaran Pegawai, Bandar Baru Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor

No Telefon : 03-61261500 , No Faks : 03-61361073 , Emel : gombak@selangor.gov.my

Paparan terbaik menggunakan :  IE9 Ke atas/ Firefox 11 Ke atas / Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas 

Total count : 1222757 Tarikh Kemaskini : 29-11-2020