Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
background.jpg
image5.jpg
image7.jpg

Untuk Pengguna [ x ]                          

qrcode

SOAL SELIDIK KEPUASAN
PELANGGAN PDTG

SILA KLIK

02 Februari 2019 - Sinar Harian - Bagi alasan lupa letak harga

RAWANG - Alasan lupa meletakkan tanda harga tidak akan mengecualikan peniaga daripada dikenakan tindakan kompaun 'on the spot'.
Kesalahan tersebut dikesan ketika pemeriksaan Skim Kawalan Musim Perayaan Tahun Baru Cina di Pasar Awam Country Homes dekat sini, semalam.
Pemeriksaan diketuai Ketua Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor, Azman Adam.
Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNHEP Kuala Kubu Bharu, Ahmad Zambri Che Long berkata, lapan kompuan dikeluarkan bagi kesalahan gagal mempamerkan tanda harga barang kawalan.
Menurutnya, dua lagi membabitkan alat timbang tamat tempoh dan kesemua peniaga terbabit dikehendaki membayar RM100 setiap kompaun.
"Kesemua kompaun berjumlah RM1,000 dan peniaga kehendaki membayar terus kompaun tersebut ketika pemeriksaan dilakukan.
"Tiada kompromi kerana peniaga sedia maklum peraturan meletakkan tanda harga barang kawalan maka sepatutnya tiada alasan terlupa untuk berbuat demikian.
"Hasil pemeriksaan juga mendapati tiada peniaga di pasar ini yang menjual barang melebihi harga kawalan dan mematuhi kadar ditetapkan," katanya.
Ahmad Zambri berkata, KPDNHEP menyenaraikan 13 jenis barangan di bawah Skim Kawalan Harga sempena perayaan Tahun Baharu Cina 2019 bermula 30 Januari hingga 8 Februari ini.
Menurutnya, kategori barangan harga terkawal terdiri daripada ayam, telur ayam, sayuran, barang kering, hasil laut dan daging babi.
"Dalam tempoh kawalan harga selama 10 hari ini, harga barangan yang disenaraikan dilaksanakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatuan 2011.
"Penentuan harga maksimum pengeluar, borong dan runcit dibuat mengikut kewajaran dan kesesuaian bagi penguatkuasaan kawalan harga lebih berkesan untuk memastikan harga yang berpatutan," katanya.


Kemaskini pada 2019-02-11 11:40:19 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Hakcipta | Mengenai Kami | W3C | Peta Laman | Hubungi Kami

Hakcipta © 2019 Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

Pejabat Daerah Dan Tanah Gombak
Bangunan Sultan Sulaiman, Persiaran Pegawai, Bandar Baru Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor

No Telefon : 03-61261500 , No Faks : 03-61361073 , Emel : gombak@selangor.gov.my

Paparan terbaik menggunakan :  IE9 Ke atas/ Firefox 11 Ke atas / Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas 

Total count : 1222756 Tarikh Kemaskini : 29-11-2020