hubungi-kami

Hubungi
Kami

faq

Soalan
Lazim

maklumbalas

Aduan &
MaklumBalas

peta-laman

Peta
Laman

webmail

Webmail
 

06 Disember 2020 - Sinar Harian - Penduduk Taman Kemensah Heights bantah projek pangsapuri

image

AMPANG - Penduduk-penduduk Taman Kemensah Heights di sini menolak cadangan pembangunan projek dua pangsapuri kerana dibimbangi mendatangkan impak buruk terhadap kesejahteraan mereka di situ.

Bantahan projek yang keseluruhannya mengandungi 274 unit itu disuarakan oleh pihak Kemensah Resident Committew (KRC) yang mewakili 36 taman perumahan sekitar, dalam satu taklimat media hari ini.

Pengerusi KRC, Mohd Fazil Abdullah berkata, cadangan projek tersebut tidak boleh diteruskan kerana akan menggugat keselamatan penduduk berhampiran khususnya perumahan-perumahan terletak berhampiran tapak projek yang dicadangkan.
Menurutnya, cadangan tersebut juga akan menambahkan kepadatan penduduk sedia ada sedangkan saiz laluan kenderaan yang hanya 40 kaki tidak sesuai untuk kepadatan yang tinggi.

"274 unit bermakna pertambahan seramai 1,300 penduduk lagi, serta kira-kira 1,500 kenderaan. Ini akan menyebabkan kesesakan teruk di kawasan ini sedangkan jalan raya kecil tidak mampu menampung jumlah kenderaan yang banyak.

"Lot yang dicadangkan juga merupakan cerun bukit yang sangat bahaya. Dari segi keselamatan memang tidak sesuai langsung. Penduduk Kondominium Desaku terletak paling hampir akan terkesan apabila projek dimulakan. Kita tidak mahu ia jadi 'Highland Towers' kedua," katanya pada sesi taklimat berkenaan.

Berdasarkan papan notis pemberitahuan pembangunan oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya MPAJ, cadangan pembangunan itu mengandungi satu pangsapuri kos bebas berjumlah 219 unit, pangsapuri Selangorku jenis E sebanyak 55 unit serta sebuah pondok pengawal.

Susulan itu KRC bertindak menghantar surat bantahan kepada MPAJ pada 19 November sebelum dipanggil untuk hadir ke MPAJ pada baru-baru ini.

Bagaimanapun hasil pertemuan tersebut, difahamkan penduduk gagal mendapatkan Laporan Jawatankuasa Kawasan Sensitif Alam Sekitar (JKSAS), Laporan Impak Penilaian Alam Sekitar (EIA), dan Laporan Geoteknikal berkaitan cerun bagi menjamin projek tersebut selamat untuk diteruskan.

Bahkan penduduk juga tidak berpuas hati dengan laporan kajian kesan lalu lintas (TIA) yang dikemukakan.


Kemaskini pada 2020-12-24 10:51:49 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page