hubungi-kami

Hubungi
Kami

faq

Soalan
Lazim

maklumbalas

Aduan &
MaklumBalas

peta-laman

Peta
Laman

webmail

Webmail
 

01 Disember 2020 - Sinar Harian - Premis haram ceroboh tanah kerajaan diroboh

image

RAWANG - Sebuah premis stor dan bengkel jentera berat yang beroperasi secara haram di pinggir Sungai Rawang dirobohkan menerusi satu operasi bersepadu yang dilaksanakan hari ini.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru Selangor, Ng Sze Han berkata, pihak berkuasa mengambil tindakan berkenaan selepas pemilik premis terlibat didapati menceroboh tanah kerajaan seluas 2.2 ekar dan rezab Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang jaraknya hanya 20 meter dari tebing sungai terbabit.
Menurutnya, tindakan perobohan itu dilaksanakan mengikut Seksyen 425 Kanun Tanah Negara (KTN).

"Kilang ini didapati telah menceroboh tanah kerajaan dan tindakan perobohan telah diambil menerusi operasi bersepadu yang dilaksanakan ini," katanya selepas operasi terbabit.

Operasi bermula jam 10 pagi itu dilaksanakan dengan kerjasama Pejabat Tanah dan Daerah Gombak, Majlis Perbandaran Selayang (MPS), JPS, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan polis.

Mengulas lanjut, Sze Han berkata, Pejabat Tanah dan Daerah Gombak juga akan mengambil tindakan mahkamah terhadap pemilik premis berkenaan selepas ini.

"Empat lagi premis seumpama ini yang beroperasi secara haram telah dikenal pasti beroperasi di dalam pentadbiran MPS dan akan dirobohkan dalam tempoh dua minggu," katanya.
Tambahnya, kerajaan negeri juga kini dalam perancangan untuk memindahkan premis dan bengkel jentera berat ke lokasi yang lebih bersesuaian.

"Selain itu, orang ramai juga di minta memberikan kerjasama sekiranya terlihat sebarang aktiviti mencurigakan dan melaporkan kepada pihak berkuasa," katanya.


Kemaskini pada 2020-12-24 11:51:31 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page