Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Ladang angsa disyaki punca Sungai Semenyih berbau bangkai

Selangorkini

SEPANG, 5 OKT: Aktiviti pembersihan ladang angsa disyaki punca pencemaran Sungai Semenyih yang berbau bangkai menyebabkan operasi dua Loji Rawatan Air (LRA) dihenti tugas petang semalam.

EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian berkata reban yang terletak di sebelah Sungai Pajam, Negeri Sembilan melakukan operasi pembersihan berskala besar kira-kira jam 9 pagi semalam.

“Pencemaran juga disyaki dari kawasan Perindustrian Nilai 3. Di Selangor kita tidak kesan apa-apa punca pencemaran.

“Setakat jam 9.30 pagi ini kadar pencemaran Sungai Semenyih pada tahap 8 TON (ukuran kadar bau). Kerajaan Selangor sudah memaklumkan perkara ini kepada Negeri Sembilan dan meminta pihak berkuasanya menjalankan siasatan,” katanya pada sidang media di Tasik Idaman hari ini.

Peta menunjukkan lokasi kejadian pencemaran Sungai Semenyih yang terletak antara sempadan Selangor dan Negeri Sembilan pada 5 Oktober 2020. Foto REMY ARIFIN/ SELANGORKINI

Loy Sian berkata LRA Sungai Semenyih dan Bukit Tampoi hanya akan beroperasi semula selepas bacaan pencemaran 0 TON dicatatkan.

“Kita tidak pasti bila LRA ini akan dibuka namun kita telah mengepam air dari beberapa kawasan untuk meneutralkan air tercemar Sungai Semenyih,” katanya.

Susulan penutupan dua LRA itu, sebanyak 274 kawasan membabitkan 309,687 akaun pengguna di wilayah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi Dan Inovasi (STI) Dan Hal Ehwal Pengguna, Tuan Hee Loy Sian meninjau kakitangan Luas mengambil contoh air Sungai Semenyih selepas sidang media berkenaan pencemaran bau di Sungai Semenyih dan henti tugas LRA Semenyih dan Bukit Tampoi, Dengkil pada 5 Oktober 2020. Foto REMY ARIFIN/ SELANGORKINI


Kemaskini pada 2020-10-09 15:33:00 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 742188 Tarikh Kemaskini : 14-04-2021