Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
w3c
 
jata selangor

title

 


Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Aduan dan
Maklum Balas


Peta
Laman

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Penduduk Medan 88 perlu tampil jalani saringan Covid-19

Selangorkini

  9:30 pm

 

PUTRAJAYA, 12 NOV: Kementerian Kesihatan (KKM) meminta penduduk Medan 88, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, yang tidak pulang ke kediaman masing-masing selepas kawasan itu dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), untuk tampil menjalani ujian saringan Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Noor Hisham Abdullah berkata saringan perlu dilakukan bagi memastikan mereka bebas daripada jangkitan Covid-19.

Katanya, saringan Covid-19 terhadap penduduk di Medan 88 ini dilakukan secara percuma, dengan segala kos ditanggung sepenuhnya oleh KKM.

“Saringan Covid-19 adalah percuma, jika mereka buat di luar sudah tentu mereka perlu bayar RM300, jadi kita minta mereka semua tampil untuk buat saringan,” katanya dalam sidang media perkembangan Covid-19 di sini, hari ini.

Beliau berkata pihaknya percaya kebanyakkan penduduk yang lari dari kawasan Medan 88 itu merupakan pendatang tanpa izin.

“Yang lari itu adalah pendatang tanpa izin, kerana mereka bimbang apabila saringan Covid-19 selesai dilakukan, mereka akan dibawa Depoh Tahanan Imigresen,” katanya dan menambah, usaha menjejak kesemua penduduk yang melarikan diri sedang giat dilakukan oleh pihak berwajib.

Hari ini, media melaporkan kira-kira 400 penduduk Medan 88, Bandar Baru Salak Tinggi di Sepang, Selangor, tidak pulang ke kediaman masing-masing selepas mendapat maklumat kawasan itu dipasang kawat berduri bagi pelaksanaan PKPD.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi satu sidang media berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mengesan untuk menahan penghuni yang melarikan diri berkenaan.

Ditanya mengenai kriteria penutupan satu-satu kawasan, Dr Noor Hisham berkata apabila lokaliti dikenal pasti, KKM akan buat penilaian risiko dan sekiranya ada keperluan, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (TEMCO) Secara Pentadbiran, akan dilaksanakan.

“Sekiranya kawasan itu banyak (jangkitan Covid-19), kita akan nasihatkan untuk TEMCO dilaksanakan dan operasi nyah kuman akan dilakukan di kawasan tersebut,” katanya.

– BERNAMA

 

Kemaskini pada 2020-11-17 09:40:22 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page