Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
w3c
 
jata selangor

title

 


Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Aduan dan
Maklum Balas


Peta
Laman

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

GPPMS Selamat, Bandar Pintar & Bandar Rendah Karbon – MB

Selangorkini

CYBERJAYA, 21 OKT: Garis Panduan Pembangunan Mampan@Sepang (GPPMS) yang dilancarkan Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) menggabungkan elemen Selamat, Bandar Pintar dan Bandar Rendah Karbon sebagai pendekatan memacu pembangunan bandar secara holistik.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, GPPMS yang pertama kali dilaksanakan di Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu penting supaya ketiga-tiga elemen digariskan dapat dilaksanakan melalui penguatkuasaan undang-undang.

Katanya, ia juga bagi membolehkan kawalan perancangan disemak melalui pelan kelulusan yang mampu memberi impak positif terhadap kesejahteraan rakyat.

Dato’ Menteri Besar Selangor Amirudin Shari (tengah) bersama YDP Majlis Perbandaran Sepang Mohd Fauzi Mohd Yatim (kanan) ketika merasmikan Majlis Townhall Bandar Pintar dan Rendah Karbon Cyberjaya di Cyberview Resort & Spa, Cyberjaya pada 21 Oktober 2019. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

“Jika berjaya digabungkan secara serasi akan menjadikan daerah Sepang termasuk Cyberjaya sebagai kawasan yang berdaya huni, selesa dan selamat untuk didiami.

“Saya percaya segala pembangunan yang masuk di daerah ini akan menjadi contoh bagaimana pembangunan yang berkembang pantas, maju dan berteknologi tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Townhall Bandar Pintar dan Rendah Karbon@Cyberjaya serta Pelancaran Garis Panduan Pembangunan Mampan@Sepang (GPPMS) Aplikasi Pintar i-Sepang, di Cyberview Resort & Spa, di sini hari ini.

Dato’ Menteri Besar Selangor Amirudin Shari (kiri) menandatangani anugerah Low Carbon Cities Award turut sama YDP Majlis Perbandaran Sepang Mohd Fauzi Mohd Yatim (kanan) ketika Majlis Townhall Bandar Pintar dan Rendah Karbon Cyberjaya di Cyberview Resort & Spa, Cyberjaya pada 21 Oktober 2019. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Turut hadir, Yang Dipertua MPSepang, Mohd Fauzi Mohd Yatim; Pegawai Daerah Sepang, Mohd Yazid Sairi; Ahli Dewan Negeri Dengkil, Adhif Shan Abdullah dan Tengku Orang Kaya Maha Bijaya Sepang, Tengku Dato’ Dr Jamaluddin Tengku Mahmud Shah Al Haj.

Mengulas pembangunan aplikasi pintar I-Sepang, Amirudin berkata, penduduk di bawah pentadbiran PBT berkenaan boleh mendapatkan perkhidmatan MPSepang secara dalam talian dengan lebih efektif dan efisien.

“MPSepang akan memuatkan informasi terkini termasuk menyediakan kemudahan tempahan, semakan, membuat transaksi pembayaran cukai taksiran dan sewaan tanpa perlu ke kaunter perkhidmatan.

“Pelbagai info berkaitan MPSepang juga akan disalurkan yang menjadi sebahagian daripada inisiatif berterusan bagi mencapai hasrat menjadikan Sepang sebagai PBT ‘smart’ dan mampan,” katanya.

Terdahulu, Townhall selama sehari bersama fasilitator program International Green Training Centre (IGTC) menghimpunkan lebih 100 peserta dalam kalangan pegawai MPSepang, pemegang taruh, pihak berkepentingan termasuk pemaju di Cyberjaya.

Program seumpama itu sebagai wadah meningkatkan tahap kesedaran terhadap pembangunan bandar pintar dan bandar rendah karbon dalam kalangan pihak berkaitan.

Dato’ Menteri Besar Selangor Amirudin Shari (tengah) bersama YDP Majlis Perbandaran Sepang Mohd Fauzi Mohd Yatim (lima, kanan) bergambar bersama penerima anugerah Low Carbon Cities Award ketika Majlis Townhall Bandar Pintar dan Rendah Karbon Cyberjaya di Cyberview Resort & Spa, Cyberjaya pada 21 Oktober 2019. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

  

 


Kemaskini pada 2020-10-13 11:00:50 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page