Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Air Selangor berhasrat kendali IWK elak pencemaran berulang – MB

Selangorkini

 

DENGKIL, 23 DIS: Kerajaan Negeri menerusi Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dalam perancangan mengendalikan sendiri peranan Indah Water Konsortium (IWK) bagi mengelakkan kes pencemaran berulang.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berkata, perkara terbabit sudah diutarakan kepada Kerajaan Pusat ekoran kualiti air yang ditetapkan kepada IWK rendah berbanding dikehendaki Air Selangor.

Dato’ Seri Amirudin Shari ketika bercakap pada sidang media mengenai isu pencemaran bekalan air di Kolam Tasik Idaman, Dengkil pada 23 Disember 2019. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

 

 

“Contoh pada peringkat IWK yang merekodkan 0 ton (kadar bau pencemaran) iaitu tiada berlaku pencemaran bau, disebabkan itu mereka boleh melepaskan air berkenaan ke sungai secara terus dan tidak melanggar undang-undang.

“Sebaliknya, pada peringkat Air Selangor, kualiti yang dikatakan baik kepada IWK itu memberi impak pencemaran sehingga lima kali ganda. Jadi berlaku perbezaan piawaian di situ,” katanya kepada media.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan ke Kolam Tasik Idaman bersama EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Hal Ehwal Pengguna Selangor, Hee Loy Sian di sini, hari ini.

Oleh itu, katanya, Kerajaan Negeri berpendapat pihaknya perlu melakukan sesuatu berkaitan masalah itu bagi mengelakkan kes pencemaran yang sudah tiga kali berlaku di sungai-sungai Selangor.

Terdahulu dilaporkan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih terpaksa dihenti tugas pada Sabtu lalu bagi mengelak air tercemar disalur kepada pengguna.

Insiden itu menyebabkan gangguan bekalan air kepada lebih 1.5 juta pengguna di sebahagian kawasan Hulu Langat, Sepang, Putrajaya, Petaling Jaya dan Kuala Langat.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin meninjau lokasi Kolam Tasik Idaman, Dengkil bagi menangani isu pencemaran bekalan air di Sungai Semenyih pada 23 Disember 2019. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI


Kemaskini pada 2019-12-30 11:10:21 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 742827 Tarikh Kemaskini : 16-04-2021