Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Pusat kuarantin Maeps dijangka atasi beban hospital – MB

Selangorkini

SEPANG, 19 JAN: Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Serdang dijangka mampu menangani beban hospital bagi mengurangkan jumlah pesakit.

Dato’ Menteri Besar berkata pusat di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) itu dibuka semula Disember tahun lalu dan mempunyai 9,000 katil.

“PKRC ini sedang berkembang kepada pusat rawatan bersepadu Covid-19 diusahakan antara Kementerian Kesihatan (KKM) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) serta beberapa jabatan lain.

“Ia sekali gus menjadikan pusat rawatan dan kuarantin pertama di Malaysia yang menyediakan pelbagai kemudahan. Saya juga percaya ia mampu kurangkan bebanan hospital yang ditanggung kini,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau ditemui selepas sesi taklimat dan lawatan pusat kuarantin tersebut bersama Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya.

Turut serta, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Datuk Dr Sha’ari Ngadiman dan Pengarah PKRC Maeps 2.0 Dr Shahabuddin Ibrahim.

Sebelum ini pusat berkaitan dibuka pada Mac tahun lalu tetapi ditutup pada Julai namun kembali beroperasi pada 6 Disember dikenali PKRC Maeps 2.0.

Pada 24 Januari pula, Hospital Bersepadu Maeps akan bermula bagi merawat pesakit Covid-19 kategori tiga, empat dan lima untuk distabilkan sebelum dihantar mendapatkan rawatan rapi ke hospital.


Kemaskini pada 2021-01-28 08:36:08 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 809026 Tarikh Kemaskini : 04-08-2021