Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Ribut Sepang: Bencana terburuk, penduduk trauma

Selangorkini

 

SHAH ALAM, 9 MAC: Bencana ribut melanda sekitar Bandar Baru Salak Tinggi (BBST) disifatkan antara yang terburuk dan mendatangkan kesan trauma buat penduduk di kawasan itu.

Nor Khairun Mohd, 39, berkata beliau dan keluarga menetap di Pangsapuri Dahlia hampir 13 tahun dan belum pernah berdepan kejadian buruk itu.

“Ketika kejadian angin sangat kuat sehingga kaca pintu gelangsar (sliding door) pecah dan menyebabkan kaki saya luka. Memang tidak dinafikan kami sekeluarga trauma nak balik rumah.

Mohd Afiq Abdullah

“Bagaimanapun, terima kasih Dato’ Menteri Besar (Dato’ Seri Amirudin Shari) sudi melawat, diharap Kerajaan Negeri dapat beri peruntukan memadai untuk bantu baik pulih rumah kami yang rosak,” katanya ketika ditemui.

Mohd Afiq Abdullah, 34, mengucapkan terima kasih atas keprihatinan Kerajaan Selangor yang sudi melawat mangsa dan beri bantuan segera.

“Namun, kami berharap rumah dapat dibaik pulih atau beri penempatan sementara kerana agak kasihan untuk mangsa yang terpaksa menetap di hotel,” katanya.

Sementara itu, Juliana Mat Disa, 32, pula berkata beliau dan suami terpaksa menetap di hotel sementara waktu berikutan banyak peralatan rumahnya terjejas dilanda ribut.

“Bumbung rumah saya diterbangkan angin, lampu tidak berfungsi dan pintu pecah. Kejadian ribut itu berlaku depan mata saya hingga memberi kesan trauma,” katanya yang sudah menetap lima tahun di Pangsapuri Dahlia.

Nor Khairun Mohd

Pada 6 Mac lalu, 120 rumah sekitar BBST dan Pekan Salak rosak selepas dilanda ribut akibat hujan lebat yang berlaku kira-kira jam 5 petang.

Kawasan perumahan terjejas adalah Taman Seroja melibatkan 17 rumah, Taman Dahlia (19), Aparment Casa Dahlia (28), Taman Mawar Perdana, Kampung Salak Tengah (7) dan Kampung Baru Pekan Salak (20).

Turut mengalami kerosakan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Seroja, SK Salak, SK KLIA dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Salak Tinggi.


Kemaskini pada 2021-03-09 10:13:26 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 770755 Tarikh Kemaskini : 14-06-2021