Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
w3c
 
jata selangor title

 


Soalan
Lazim

Hubungi
Kami

Aduan dan
Maklum Balas


Peta
Laman

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Bantuan RM92,000 buat 184 mangsa ribut Sepang

Selangorkini

SEPANG, 27 APRIL: Kerajaan Negeri menyalurkan bantuan sebanyak RM92,000 kepada mangsa ribut sekitar Bandar Baru Salak Tinggi (BBST) yang terkesan Mac lalu.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata sumbangan tunai berjumlah RM500 kepada setiap 184 keluarga bertujuan meringankan beban mangsa.

“Kita harap bantuan ini dapat meringankan beban mereka dan membantu sedikit sebanyak untuk membaik pulih rumah yang terkesan susulan bencana yang berlaku,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau ditemui selepas menyerahkan sumbangan tersebut di Balai Raya Taman Seroja menerusi Jelajah Ramadan Kita Selangor di sini semalam.

Dato’ Seri Amirudin Shari bercakap kepada media selepas Majlis Penyerahan Bantuan Bencana Kerajaan Negeri di Balai Raya Taman Seroja, Sepang pada 26 April 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Amirudin berkata Kerajaan Selangor juga membelanjakan sejumlah RM416,000 untuk membaiki kerosakan bumbung di tiga blok Pangsapuri Dahlia di situ yang turut terjejas.

“Kita sedang dalam proses menyiapkan bumbung ini dan insya-Allah tidak lama lagi penduduk dapat tinggal di sini seperti sedia kala.

“Malah, kita juga bercadang untuk membaiki bumbung di Tabika Perpaduan dalam masa terdekat,” katanya lagi.

Pada 6 Mac, lebih 100 rumah sekitar BBST dan Pekan Salak rosak selepas dilanda ribut akibat hujan lebat kira-kira jam 5 petang.

 

Kawasan perumahan terjejas adalah Taman Seroja melibatkan 17 rumah, Taman Dahlia (19), Aparment Casa Dahlia (28), Taman Mawar Perdana, Kampung Salak Tengah (7) dan Kampung Baru Pekan Salak (20).

Turut mengalami kerosakan ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Seroja, SK Salak, SK KLIA dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Salak Tinggi.

Difahamkan, kejadian itu pertama kali berlaku melibatkan taman perumahan di BBST selain disifatkan sebagai terburuk.

Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan sumbangan kepada penerima ketika Majlis Penyerahan Bantuan Bencana Kerajaan Negeri di Balai Raya Taman Seroja, Sepang pada 26 April 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI


Kemaskini pada 2021-05-19 11:58:59 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page