Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Sabak Bernam, Sepang dan Kuala Selangor, lokasi homestay paling popular

BERITA SELANGOR |     | 25 Mei 2018

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 25 MEI: Sabak Bernam, Sepang dan Kuala Selangor menjadi lokasi penginapan homestay paling popular dalam kalangan pelancong di negeri ini.

Pengurus Besar Tourism Selangor, Noorul Ashikin Mohd Din berkata, ia termasuk Homestay Papitusulem (Sabak Bernam), Homestay Sungai Haji Dorani (Sabak Bernam), Homestay Air Manis (Sabak Bernam), Homestay Banghuris (Sepang) dan Homestay Sungai Sireh (Kuala Selangor).

Katanya, homestay berkenaan menjadi tarikan kepada pelancong tempatan dan juga luar negara kerana suasana pemandangan sawah padi, malah kedudukannya terletak hanya beberapa jam sahaja daripada pusat bandar.
 

“Setiap homestay ini mempunyai keistimewaan tersendiri, namun terdapat persamaan diantara kesemuanya iaitu suasana kekeluargaan yang mesra diantara tetamu homestay dan juga tuan rumah.

“Aktiviti diberikan kepada tetamu seperti menanam serta menuai padi, memetik buah, menanam pokok, menoreh getah, serta pelbagai aktiviti berasaskan pertanian lain.

“Selain itu, terdapat juga pertunjukan kebudayaan pada waktu petang dan para tetamu berpeluang melawat kilang Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk melihat produk tempatan dihasilkan serta mencuba hidangan tempatan,” katanya kepada SelangorKini.

Noorul Ashikin berkata, homestay di Selangor dipilih dengan teliti serta perlu memenuhi kriteria ditetapkan sebelum dipromosikan oleh Tourism Selangor.

“Terbaru, RM398,000 diperuntukkan bagi menyediakan latihan dan bimbingan untuk komuniti setempat menguruskan aktiviti homestay serta pelancongan yang lebih baik.

“Tourism Selangor akan memastikan pelancongan homestay ini menjadi sebahagian daripada industri pelancongan, ia akan terus dibangunkan dan dipromosikan untuk mencapai potensi sebenar,” katanya.

 


Kemaskini pada 2020-10-13 10:29:41 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 746222 Tarikh Kemaskini : 23-04-2021