Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
w3c
jata selangor title

  

Web Mobil [ x ]

qrcode

KAJIAN KEPUASAN
PELANGGAN PDT SEPANG
KLIK DI SINI


NOTIS LELONGAN AWAM 
PDT SEPANG

Ladang Buah Naga Sepang, tembusi pasaran asing

BERITA SELANGOR |     | 21 Julai  2018

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SEPANG, 21 JUL: ‘Dragon Fruit’ atau Buah Naga, antara produk keluaran tempatan dari daerah ini yang mendapat permintaan tinggi di pasaran antarabangsa.

Pengusahanya, Daniel Lee Chee Wei, 38, berkata, produk itu malahan berjaya menembusi pasaran Hong Kong, Taiwan dan Singapura.

“Setiap kali buah naga masak dengan menghasilkan warna seakan merah jambu, kami akan mengutip hasil dalam satu masa kerana ia perlu dieksport pada kadar segera supaya tidak rosak.

“Pada masa sama, kami amat menekankan aspek kawalan penjagaan, apatah lagi kualiti buah memandangkan pasaran kami bukan hanya dalam negara, tetapi ke peringkat pasaran asing.

“Kami mahu pelanggan meletakkan kepercayaan tinggi terhadap produk ini dan sudah tentu kami mengharapkan kebolehpasaran secara berterusan,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui pada ‘Media Familirization Trip’ Tourism Selangor, di sini, semalam.

Anak jati Sepang itu memulakan perusahaan tanaman buah naga sejak 2005, dengan hanya berbekalkan dua ekar tanah milik bapanya.

Namun, berkat kesungguhan yang tidak canggung berjemur di bawah panas matahari, beliau kini sudah melebarkan sayap dalam bidang usahawan apabila turut mengerjakan tanaman sama di Rembau dan Tampin, Negeri Sembilan.

Di samping itu, Lee berkata, dari segi pengeluaran produk, sebanyak 400 pokok boleh ditanam bagi setiap ekar tanah .

“Setiap ekar pula boleh dapat hasil sebanyak 500 kilogram. Dengan keluasan 30 ekar yang ada di sini, kami boleh hasilkan sehingga 15,000 kilogram.

“Namun, bergantung kepada keadaan semasa juga, kalau hasilnya kurang, sebatang pokok hanya 50 biji dan keuntungan akan sedikit terjejas.

“Setakat ini, saya bersyukur kerana pendapatan hasil pengeluaran masih lagi stabil,” katanya.

 


Kemaskini pada 2020-10-13 10:30:30 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Pekeliling | Hak Cipta | Soalan Lazim Peta Laman

Hakcipta © 2019 Pejabat Daerah Tanah Sepang
Paparan terbaik menggunakan : IE9 ke atas/ Firefox 11 ke atas/ Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.
Penafian : Kerajaan Negeri Selangor adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kanduangan di dalam laman web ini
rss           
Jumlah Pelawat : 746222 Tarikh Kemaskini : 23-04-2021