Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Skim khas HIJRAH galak mahasiswa jadi usahawan

BESTARI JAYA, 8 OGOS: Skim khas untuk mahasiswa niaga bakal diwujudkan bagi menggalakkan golongan itu menceburi bidang keusahawanan.

Exco Pendidikan Negeri Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, skim yang masih di peringkat perbincangan itu melibatkan skim pinjaman mikro kredit HIJRAH.

“Dunia sekarang berbeza dengan adanya e-commerce, instagram dan lain-lain, ada pelajar mengambil peluang ini untuk berniaga dan ada sesetengahnya agak ke depan.

YB Nik Nazmi memberi ucapan ketika Wacana Intelektual“Memang tanggungjawab utama adalah belajar tetapi kita tidak boleh menolak realiti ada sesetengah perlu mencari pendapatan dan ada sesetengahnya pula kerana memang berminat.

“Mungkin suatu masa nanti ada antara mereka menjadi usahawan sepenuh masa dan tentu kita akan memberi sokongan dengan mengambil kira tanggungjawab utama sebagai mahasiswa dengan minimakan risiko dan kekangan tertentu,” kata Nik Nazmi pada sidang medianya di Universiti Selangor (UNISEL), Kampus Bestari Jaya di sini, semalam.

Jelas beliau, bersesuaian dengan tuntutan pembelajaran seorang pelajar, skim pinjaman HIJRAH yang bakal ditawarkan itu juga berbeza.

Katanya lagi, pihak beliau sedang mengadakan perbincangan dengan pihak HIJRAH dan UNISEL sebelum dimasukkan dalam Belanjawan 2016 nanti.

Selain untuk pelajar UNISEL, Nik Nazmi menjangkakan skim sama turut ditawarkan kepada pelajar Kolej Antarabanfsa INPENS dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS).

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-08-12 14:56:23 daripada Administrator

  •  
  • Print