Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

MB: Perlu pendekatan kreatif tarik generasi muda imarahkan masjid

GOMBAK, 9 OKT: Pengurusan masjid digesa untuk melaksanakan pendekatan lebih kreatif dalam usaha menarik minat belia dan remaja mengimarahkan masjid.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali, berkata pihak pengurusan boleh mencontohi masjid yang berjaya melaksanakannya sama ada dari dalam atau luar negara.

MB Rasmi Masjid Zakaria Batu 8 Gombak (1)

“Masjid seharusnya menjadi tempat percambahan ilmu kerana ini adalah tuntutan Islam, bukan sekadar tempat beribadah semata-mata.

“Seperti Masjid Nabawi di zaman Rasulullah SAW berfungsi sebagai pusat pendidikan, juga sebagai pusat ekonomi seperti fungsi baitulmal untuk mengagihkan zakat dan sedekah,” ucapnya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Pecah Tanah Masjid Zakaria Batu 8 1/2 di sini tengah hari ini, yang turut dihadiri Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari.

Mengulas lanjut, Mohamed Azmin menyeru kedaulatan masjid sebagai ‘one stop centre’ kembali dihidupkan di Selangor.

“Malah ketika zaman Rasulullah SAW, masjid pertama dibinanya menjadi asas penyatuan kaum Ansar dan Muhajirin.

“Begitu juga dengan Masjid Nabawi diimarahkan dengan pelbagai kegiatan bukan sahaja untuk umat Islam tetapi komuniti bukan Islam seperti Yahudi dan Kristian,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor


Kemaskini pada 2015-10-12 10:03:15 daripada Administrator

  •  
  • Print