Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Muzium Selangor sedia inisiatif bas lawatan pelajar sekolah

MORIB, 7 MEI: Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) menyediakan inisiatif perkhidmatan bas untuk membawa rombongan pelajar sekolah melawat muzium di negeri itu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, selain itu pelbagai penambahbaikan di dalam muzium serta pengisian yang menarik minat orang ramai turut diberikan perhatian.

“Pada masa ini di muzium kita sekarang sedang dijalankan kerja pengubahsuaian dan (bila siap nanti) kita nak mengisi program yang menarik minat belia termasuklah pelajar sekolah dan sebagainya.

“Kita akan menggunakan inisiatif membawa pelajar sekolah ini melalui lawatan yang kita sediakan bas dan sebagainya,” katanya pada sambutan Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Negeri Selangor 2017 Dataran Pantai Morib, di sini, semalam.

Jelasnya, selain itu pihak Muzium Negeri Selangor turut ‘membawa keluar’ muzium kepada masyarakat di lokasi tertentu seperti program yang diadakan hari ini.

Katanya, melalui cara itu pihak muzium dapat memberi pengenalan secara umum kepada masyarakat bagi menarik mereka datang ke muzium.

“Muzium ini bukan tempat hanya untuk dilawati tetapi mempunyai agenda besar seperti mengenali sejarah kerana ianya membina ketamadunan dan peradaban manusia khususnya masyarakat Melayu Islam di nusantara atau di Selangor itu sendiri. Kita nak mereka lihat kebaikan sejarah yang membina ketamadunan hari ini,” katanya lagi.

Sementara itu, sambutan Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Negeri Selangor berlangsung meriah dengan pelbagai acara yang mampu menarik minat orang ramai termasuk golongan muda.

Antara acara yang diadakan termasuklah pertandingan memanah, senjata nusantara, wau tradisional, sungkur, busana cilik dan silat seni.

Selain itu turut diadakan, ‘Largest Vintage And Classic Bike Gathering’ yang berjaya memecahkan rekod perhimpunan motorsikal klasik selepas berjaya menghimpunkan 600 buah motorsikal yang datang dari seluruh Malaysia, Thailand, Indonesia, England dan Australia.

Rekod sebelum ini dicatatkan di Johor Baharu pada 2016 apabila menghimpunkan sebanyak 424 buah motorsikal klasik.

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-05-22 11:57:08 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page