Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Jalin kerjasama dengan Pulau Pinang, perkukuh agenda Smart City

berita

SHAH ALAM, 16 OGOS: Selangor dan Pulau Pinang bersetuju berkongsi pandangan dan pengalaman dalam usaha memantapkan lagi agenda pembangunan ‘Smart City’ di kedua negeri.

Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata, pihaknya yang sudahpun memulakan inisiatif Penang Smart City juga berminat untuk belajar daripada Selangor tentang usaha dijalankan untuk memajukan agenda Smart Selangor.

“Mesyuarat ini merupakan persediaan awal kedua negeri untuk menjalinkan kerjasama secara rasmi pada masa akan datang,” katanya.

Beliau dilapor berkata demikian ketika ucapan aluan pertemuan rasmi kedua Kerajaan Negeri di Pulau Mutiara itu, semalam.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains dan Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad mengetuai delegasi Kerajaan Negeri ke Pulau Pinang dalam siri lawatan kerja, pada 14 dan 15 Ogos lalu.

berita

Nik Nazmi berkata, Kerajaan Negeri yakin perkongsian agenda ‘Smart City’ mampu mengeratkan lagi hubungan baik di antara kedua negeri.

“Selangor melancarkan Smart Selangor Blueprint pada akhir tahun lalu dan sudah menjalankan beberapa inisiatif termasuk pengurusan sisa pepejal, WiFi Smart Selangor, pembaikan jalan menerusi aplikasi Waze dan Smart Selangor Command Centre.

“Jadi, kedua pihak mempunyai beberapa asas perkongsian,” katanya.

Menerusi pertemuan sama, Ketua Jabatan Kerajaan Tempatan Kerajaan Pulau Pinang, K. Vishantini turut membentangkan berkenaan Penang Smart City, inisiatif dan perancangannya.

Sementara itu, Ketua Projek Pejabat Pengurusan Program Smart Selangor, Suhaimi Mohd Tahir menerangkan pengisian Smart Selangor Blueprint serta inisiatif yang sedang dilaksanakan.

Terdahulu, delegasi Kerajaan Negeri turut mengadakan lawatan ke CCTV Command Centre Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan Penang Digital Library.

Delegasi turut berkesempatan mendengar pembentangan Aspen Group berkenaan Aspen Vision City yang bakal dibina di Batu Kawan yang menjadikan solusi pintar sebagai asas pembangunan.


Kemaskini pada 2017-08-17 09:42:52 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page