A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 691

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Selangor sedia teroka kaedah baru urus sisa pepejal

berita

PUCHONG, 28 OGOS : Kerajaan Negeri optimis untuk meneroka kaedah baru berteknologi tinggi dan selamat bagi mengawal selia pengurusan sisa pepejal negeri.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, Selangor perlu mencontohi pendekatan negara luar seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Australia dengan memperkenalkan kaedah moden pengurusan sampah bersistematik.

“Antara kaedah yang boleh dilaksanakan seperti kaedah ‘waste to energy’, ‘energy from waste’ atau ‘zero waste’ untuk memenuhi keperluan semasa.

“Melalui kaedah ini, kita dapat menjana tenaga baru daripada sisa buangan dan mengurangkan penggunaan tapak pelupusan sampah sekali gus mengelakkan berlakunya pencemaran terhadap alam sekitar,” katanya.

berita

Mohamed Azmin berkata demikian ketika berucap pada Majlis Menandatangani Perjanjian Penyelenggaraan Pasca Penutupan 3 Tapak Perlupusan Sanitari, di sini pagi ini.

Ia melibatkan lanjutan kerjasama Worldwide Holdings Berhad (Worldwide Holdings) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) menjalinkan rangka kerjasama untuk tempoh lima tahun.

Majlis pemeteraian perjanjian turut menyaksikan Worldwide Holdings memperkenalkan sistem E-World sebagai kaedah pengurusan kutipan sampah pepejal.

Inisaitif itu diperkenalkan kepada seluruh pengurusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)) untuk mengawal selia pengurusan kutipan sampah di kawasan lokaliti pentadbiran tempatan.

Menyokong kepada pelaksanaan sistem itu, Mohamed Azmin berkata ia berupaya mendukung agenda Smart State menerusi penggunaan aplikasi pintar.

“Sistem ini adalah seiring dengan matlamat dan agenda Kerajaan Negeri ke arah merealisasikan gagasan Smart Selangor yang peduli.

“Saya yakin dan percaya, dengan aplikasi seperti ini, kita akan berjaya menghasilkan sistem pengurusan pelupusan yang efektif dan menjimatkan masa,” katanya.


Kemaskini pada 2017-08-29 07:30:56 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page