A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 699

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
logo-jatalogo-suk

Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Bahasa | English

Teruskan pergiat kempen #BebasPlastik

berita

SHAH ALAM, 30 SEPT: Kerajaan Negeri akan mempertingkatkan kempen #BebasPlastik bagi memupuk kesedaran di kalangan masyarakat dalam memelihara alam sekitar.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Elizabeth Wong, berkata kempen berterusan dijalankan ke arah meningkat pemahaman dan penyertaan masyarakat bagi menjayakannya.

“Kita akan terus mempertingkatkan iaitu antaranya kempen kesedaran berterusan untuk disertai orang awam serta kempen atas talian.

“Suatu program pembersihan pantai juga akan dijalankan dengan lima pembersihan dilakukan serentak di pantai seluruh Selangor, 14 Oktober ini,” katanya.

Beliau berkata, kempen #BebasPlastik mendapat sambutan sangat baik dengan tinjauan di kalangan pelbagai pihak dan awam, mendapati lebih daripada 80 peratus bersetuju dengan pelaksanaannya.

Katanya, ia memberi impak positif dengan kawasan persekitaran menjadi lebih bersih seperti di kawasan awam dan sungai dengan pembuangan beg plastik yang rendah.

“Saya merakamkan penghargaan terhadap kejayaan pelaksanaan kempen ini yang menerima sokongan kuat daripada peruncit, pengeluar dan rakyat,” katanya.

Kempen #BebasPlastik dilancarkan Kerajaan Negeri pada awal tahun ini iaitu lanjutan kepada kempen tujuh hari tanpa beg plastik dan polisterina di Selangor.

Pengguna digalakkan menggunakan beg dari bahan kitar semula atau dikenakan caj 20 sen sekiranya menggunakan beg plastik ketika membeli belah di pasar raya terpilih.

Kerajaan Negeri memulakan kempen tanpa beg plastik sejak 2009 apabila bahan itu tidak digunakan pada Sabtu dan Ahad.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-10-02 07:46:36 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page