A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php/session/sess_9gvfua5mrsulfgrkapb3c9gh27, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 143

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/session)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 143

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Belanjawan 2018: Kerajaan Negeri perkenal inisiatif baru pendidikan

berita

BANDAR SERI PUTRA, 21 OKT: Kerajaan Negeri bakal memperkenalkan beberapa inisiatif baru bagi kemajuan bidang pendidikan di Selangor, dalam Belanjawan 2018.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, Kerajaan Negeri sentiasa memberi keutamaan kepada pendidikan kerana ia adalah salah satu sektor penting untuk dibangunkan di Selangor.

“Kerajaan Negeri akan menbentangkan Belanjawan 2018 pada 3 November ini iaitu pada dasarnya berkaitan prinsip peduli siswa dan institusi pengajian di mana ia menjadi teras dalam belanjawan itu nanti.

“Saya akan memaklumkan beberapa inisiatif baru untuk memajukan pendidikan di Selangor,” katanya kepada media selepas Majlis Konvokesyen ke 20 Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) di sini, hari ini.

Beliau berkata, dalam beberapa perbincangan bersama pengurusan KUIS dan Universiti Selangor (UNISEL), Kerajaan Negeri turut mencadangkan diwujudkan ‘endowment fund’ (dana sumbangan) di kedua-dua institusi pengajian tinggi itu demi kemajuannya pada masa depan.

“Ia memang menjadi amalan di universiti terkemuka dunia kerana tidak mungkin kerajaan dapat terus memberikan sokongan dan peruntukan.

“Maka sumbangan daripada komuniti dan alumni amat penting untuk memajukan sesebuah universiti.

“Dalam konteks Islam, kita juga mahu KUIS menjadi sebuah universiti wakaf dengan mendapat perolehan melalui sumbangan daripada umat Islam dan pihak lain,” katanya.

Mengulas lanjut, katanya, Kerajaan Negeri juga sedang mempertimbangkan permohonan pengurusan KUIS pinjaman mudah diberikan kepada institusi pengajian itu ditukarkan kepada geran.

“Dengan pertukarannya, KUIS tidak perlu membayar semula pinjaman.

“Berdasarkan pencapaian kewangan Kerajaan Negeri ketika ini, kita akan mempertimbangkannya sebaiknya,” katanya.

( Sumber : Selangorkini )


Kemaskini pada 2017-10-23 07:26:55 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page