Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Semak sebelum sebar, pastikan kesahihan berita

SHAH ALAM, 26 DIS: Pengguna media sosial diingatkan supaya tidak menyebarkan sebarang maklumat palsu yang boleh menganggu gugat ketenteraman awam.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Rawang, Gan Pei Nei, berkata sebarang maklumat tidak tepat hanya akan menimbulkan kebimbangan dan kegusaran dalam kalangan masyarakat.
“Semak sebelum sebar. Sejak kebelakangan ini, saya terima banyak pertanyaan tentang berita yang mengatakan Jalan Rawang Bypass runtuh.

“Penyebaran berita yang palsu dan tidak bertanggungjawab seperti ini bukan sahaja menyebabkan kebimbangan awam, bahkan juga bazirkan masa dan tenaga jabatan berkenaan untuk membuat penjelasan,” katanya di Facebook.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan palsu dan sebaran sekeping gambar di media sosial yang mengaitkan kejadian tanah runtuh di Jalan Selayang – Serendah, baru-baru ini.

Terdahulu, Jabatan Kerja Raya (JKR) turut menafikan kenyataan kononnya runtuhan itu turut mengorbankan lima sekeluarga.

JKR dalam kenyataannya memaklumkan, hasil siasatan mendapati bahawa foto yang dikaitkan dengan kenyataan tersebut adalah sama dengan foto kejadian gempa bumi di Ecuador pada April 2016.

 

Sumber : Selangorkini


Kemaskini pada 2017-12-27 15:45:52 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page