Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

‘Lukisan mural’ indahkan bandar lama Dengkil Jaya

mural

SEPANG, 9 JAN: Penjenamaan semula imej bandar Dengkil dilaksanakan Majlis Perbandaran Sepang (MPSp) bagi menjadikan kawasan bandar lama itu lebih bersih dan boleh dikomersialkan.

Yang Dipertua MPSp, Dato’ Puasa Mohd Taib berkata, bandar Dengkil Jaya dipilih sebagai ‘pilot project’ penjenamaan pembangunan baru, di kawasan pentadbiran Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu.


 Katanya, antara insiatif dijalankan termasuk kerja mengecat bangunan kedai lama dengan lukisan mural yang boleh menjadi antara daya penarik, di kawasan itu.

“Kita memilih Dengkil Jaya sebagai ‘pilot project’ memandangkan kawasan itu berdekatan UiTM Dengkil dan menjadi tumpuan umum.

“Berdasarkan kajian yang dilaksanakan sebelum 2016, kita secara komprehensif optimis memastikan semua bandar lama sedia ada, di Sepang akan dibangunkan sehingga 2026.

“Ini selaras hasrat pihak majlis untuk menjadikan Sepang sebagai perbandaran bersih, indah dan sejahtera,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Hi-Tea dan Pelancaran Program Penjenamaan Semula Imej Dengkil, di Taman Dengkil Jaya, petang ini.

Katanya, MPSp turut menjalinkan kerjasama dengan pihak swasta, penduduk setempat dan agensi kerajaan bagi membangunkan projek penjenamaan baru itu.

“Kita turut mendapat penjenamaan cat baru daripada beberapa syarikat swasta untuk proses mengecat bangunan lama.

“Bagaimanapun, kos keseluruhan penjenamaan baru ini akan ditanggung pihak majlis, namun bergantung kepada keupayaan dan bajet yang ada,” katanya.

sumber : SelangorKini


Kemaskini pada 2018-01-11 11:37:19 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page