Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

MPK Peruntuk RM300,000 Bantu Kurangkan Wabak HFMD

MPK peruntuk RM300,000 bantu kurangkan wabak HFMD

KLANG, 6 OGOS: Majlis Perbandaran Klang (MPK) memperuntukan lebih RM300,000 setahun bagi penjagaan kebersihan tandas awam untuk membantu Pejabat Kesihatan Daerah Klang menangani wabak penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), di daerah berkenaan.

Yang Dipertuanya, Dato’ Mohamad Yasid Bidin berkata, walaupun kes wabak itu di bawah tugas Pejabat Kesihatan Daerah Klang, namun MPK mahu bersama membantu mengatasi wabak berkenaan.

“MPK memberi sumbangan kos menyelenggara dan penjagaan tandas awam, di Klang kira-kira RM30,000 sebulan, jadi MPK belanjakan lebih RM300,000 setahun.

“Ada juga kerja asas sahaja dan kita tidak dapat buat sepenuhnya, jadi kita melantik kontraktor, jaga kebersihan, cuci tandas, sediakan sabun dan sanitizer di dalam tandas itu.

“Setakat ini, terdapat 120 tandas awam di kawasan MPK, termasuk di taman awam, pasar, padang permainan serta gerai MPK,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program minum petang bersama Majlis Permuafakatan Pengerusi Persatuan Penduduk Bandar Bukit Raja Klang, di Dewan Hamzah MPK Klang, di sini.

Pada masa sama, beliau turut menasihatkan orang awam supaya menjaga kebersihan tandas disediakan tanpa mengharapkan MPK atau kontraktor yang dilantik.

“Semua yang mengggunakan tandas awam, diingatkan supaya sentiasa menjaga kebersihan tandas, bukan untuk kebaikan mereka tetapi masyarakat umum seluruhnya.

“MPK turut akan membantu dari segi kempen dan penerangan berkenaan wabak penyakit itu.

“Selain memberi penerangan berkenaan denggi, kita juga akan selitkan penerangan membabitkan bahaya wabak penyakit HFMD,” katanya.

Mohamad Yasid berkata, sehingga kini sebanyak 1,061 kes HFMD dilaporkan di daerah Klang dari tempoh Januari hingga Julai tahun ini yang membabitkan sembilan sekolah.


Kemaskini pada 2018-08-13 09:17:54 daripada Amir Hisham

  •  
  • Print
  • Email this page