Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Selangor Synergies: Smart Living for Smart People

Selangor Synergies: Smart Living for Smart People

KUALA LUMPUR, 8 OGOS: Pemerbadanan Menteri Besar (MBI Selangor) menganjurkan forum keempat Selangor Synergies berlangsung di Saujana Hotel Kuala Lumpur, semalam.

Dalam siri terbaru bertemakan ‘Smart Living For Smart People’ itu dihadiri pemimpin korporat, sektor awam dan akademik untuk membincangkan langkah bertujuan mengubah Selangor menjadi negeri pintar terkemuka.

Antara panel dijemput ialah Ketua Pegawai Kewangan MBI, Zannifa Azura; Pengarah Eksekutif Kanan, Sunway Education Group, Elizabeth Lee; Ketua Pegawai Eksekutif, Pendapat Perubatan Asia, Stuart J Venner Pack, dan Timbalan Pengarah MARDI, Dr Mohd Syaifudin Abdul Rahman.

Sementara itu, turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif MBI, YM Raja Shahreen Raja Othman dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IBR Asia, Dato’ Beatrice Nirmala sebagai moderator.

Penyampaian gambaran keseluruhan disampaikan oleh Pengasas Sekolah Cempaka, Dato’ Freida Pilus, menekankan pentingnya pendidikan bermutu dan kegunaan teknologi dalam mencapai matlamat itu.

Berikutan persembahan Freida, panel meneroka beberapa topik termasuk bagaimana teknologi boleh digunakan untuk meningkatkan bidang yang berbeza seperti pertanian, penjagaan kesihatan, dan pendidikan, serta cabaran yang dihadapi dalam melaksanakan teknologi berkenaan.

Bagi Venner Pack, berpendapat terdapat banyak aplikasi teknologi untuk penjagaan kesihatan, seperti menggunakan percetakan 3D untuk membuat penggantian lutut.

“Teknologi komunikasi juga semakin kritikal untuk berkongsi kepakaran perubatan, dan ini adalah cara untuk berkomunikasi dengan semua orang, di mana-mana di dunia,” katanya.

Selain itu, Zannifa berkata pihaknya mahu teknologi untuk orang pintar, sebaliknya mahukan orang pintar yang boleh membina teknologi.“Itulah cara untuk merealisasikan wawasan Selangor untuk komuniti yang progresif,” katanya.

Manakala, Mohd Syaifudin berkata semua pihak perlu menjana minat dalam bidang pertanian dalam generasi muda.

Sebagai contoh, katanya, terdapat sistem penanaman baru yang bukan sahaja menjimatkan ruang tetapi juga sihat untuk kedua-dua tumbuhan dan pengguna.

“Kita boleh menggunakan sistem di kedai, pertanian bandar dan pertanian bandar,” katanya.

Elizabeth Lee pula berpendapat jika kita tidak mengikuti trend atau merangkul teknologi, kita akan kehilangan banyak dalam dunia digital berkenaan.

Forum itu memberi peserta kesedaran dan pemahaman baru mengenai perkembangan Pendidikan Pintar, Kesihatan Pintar dan Pertanian Pintar, serta usaha kerajaan Selangor untuk mempromosikan mereka melalui MBI Selangor.

Sesi itu akan berakhir menerusi siri ke lima yang bertajuk ‘Conneting the Dots’ pada Oktober, depan.


Kemaskini pada 2018-08-13 09:15:50 daripada Amir Hisham

 •  
 • Print
 • Email this page