Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

Beli barang dapur guna ‘Smart Pasar’

 

KUALA LUMPUR, 11 OKT: Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) mengambil inisiatif memberi kemudahan kepada orang awam menyemak dan membayar kompaun melalui sistem dalam talian.

Yang Dipertuanya, Abdul Hamid Hussain berkata, usaha itu diambil bagi menggalakan orang awam menggunakan kemudahan itu bagi memudahkan urusan berkaitan perkara itu.

“Jumlah tunggakan bayaran kompaun di MPAJ amat tinggi dan kita mempergiatkan usaha memudahkan orang awam membayar kompaun.

“Antaranya melalui semakan dan bayaran dalam talian operasi tunda kenderaan buruk secara berterusan termasuk Sabtu juga Ahad selain memendekkan tempoh proses pelupusan dari 90 hari ke 60 hari,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya menyambut baik langkah Kementerian Pengangkutan untuk memendekkan tempoh proses pelupusan kepada sebulan kerana ia dapat membantu menyelesaikan aduan halangan parkir dan pembiakan nyamuk aedes.

Katanya, MPAJ juga adalah PBT pertama melaksanakan semakan tunda secara dalam talian dan pengguna boleh membuat semakan melalui aplikasi MPAJ Parking atau Smart Selangor Parking.

“Hasil diperoleh daripada aktiviti pelupusan kereta bagi 2016 membabitkan 391 unit berjumlah RM202,000 manakala bagi tahun lalu membabitkan 527 unit (RM213,000) dan tahun ini 362 unit (RM161,360.27).

“MPAJ turut mengutamakan kemudahan pengguna parkir orang kelainan upaya (OKU) dengan menambah petak OKU dari 20 kepada 35 dan akan menambahnya dari masa ke semasa,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya merancang mewujudkan petak parkir khas untuk wanita pada masa akan datang.


Kemaskini pada 2018-10-12 09:14:13 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page