Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

Kerajaan Negeri komited perluas sektor agropertanian

 

SHAH ALAM, 17 OKT: Kerajaan Negeri komited akan memperluaskan sektor agropertanian ke lebih banyak destinasi menjelang 2019.

EXCO Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Permodenan dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim berkata, salah satu perancangan di bawah portfolio beliau adalah memberi penekanan terhadap aspek strategik kegiatan pertanian termasuk penanaman jagung bijirin.

“Tanaman jagung bijirin ini untuk dijadikan sebagai makanan ayam berskala besar dan penyelesaian kepada masalah tinja ayam secara jangka panjang.

“Namun, usaha itu masih giat dirangka dan perincian lanjut berkenaannya akan dibentangkan pada Sesi Pembentangan Belanjawan Selangor 2019, pada 23 November depan,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Izham berkata, sebelum ini, jagung bijirin itu diimport dari luar negara dan ia kemungkinan meningkat pada tahun akan datang kerana permintaan daging ayam yang tinggi.

“Tahun lepas sahaja kita sudah membelanjakan RM3.3 bilion nilai jagung bijirin diimport namun untuk mengurangkan pergantungan kepada import, kita perlu mengorak langkah menanam sendiri jagung bijirin itu.

“Sekiranya diurus dengan baik, harga ayam akan boleh diturunkan sehingga 30 peratus dan hasil pendapatan yang lebih tinggi kepada para petani,” katanya.

Katanya, penanaman jagung bijirin itu melibatkan semua negeri manakala Selangor dijadikan pusat pengumpulan dan pemprosesan untuk pengeluaran makanan ternakan ayam.


Kemaskini pada 2018-10-17 11:10:53 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page