Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Wanita Elit tambah baik sosio ekonomi

 

CYBERJAYA, 24 FEB: Pertubuhan Wanita Elit (WE) yang akronim kepada teras ekonomi, legasi, inovasi dan teknologi perlu terus memainkan peranan penting sebagai ‘one stop centre’ dalam menaik taraf golongan berkenaan melalui pelbagai bidang.

Isteri kepada Dato’ Menteri Besar, Masdiana Muhamad berkata, sejajar polisi Kerajaan Negeri, WE perlu memainkan peranan dan menyahut seruan untuk melahirkan wanita mahir dalam perniagaan khususnya.

“WE ditubuhkan dengan matlamat menyediakan landasan untuk wanita daripada pelbagai profesion dan pengalaman berdaya saing serta pemerkasaan.

“Sejak dua tahun lalu, WE berjaya menambah penyertaan dan berperanan memberdayakan kaum ini supaya membabitkan diri dalam bidang sosial dan ekonomi.

“Justeru, WE perlu terus komited membantu wanita menaik taraf kehidupan, menjana ekonomi, melahirkan wanita yang berjaya dalam pelbagai bidang, peringkat umur, berpotensi melahirkan tranformasi kepada lebih berpengetahuan dan teknologi,” katanya.

Beliau yang menggantikan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata demikian pada Majlis Makan Malam Sempena Sambutan Hari Wanita Antarabangsa dan Majlis Ulangtahun kedua WE, di Dewan Banquet Astana, di sini.

Hadir sama, Pengerusi Pertubuhan WE, Datin Seri Nurzarina Sepran.

Pada masa sama, Masdiana yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS) berkata, Kerajaan Negeri sentiasa mengangkat martabat wanita melalui pelbagai aspek.

Malah, katanya, Selangor adalah satu-satunya negeri, di Malaysia yang memenuhi kuota 30 peratus wanita sebagai pembuat keputusan sama ada di Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri mahupun Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan.

“Di peringkat polisi, penubuhan Institut Wanita Berdaya diwujudkan sebagai ‘think thank’ wanita negeri ini, sekali gus menunjukkan komitmen kerajaan kepada agenda pemberdayaan wanita, yang menyumbang kepada penubuhan Pusat Wanita Berdaya di 56 Dewan Undangan Negeri.

“Begitu juga melalui salah satu agenda Inisiatif Peduli Rakyat antaranya Kasih Ibu Smart Selangor yang turut memberi impak positif.

“Lahirnya penambahbaikan ‘work from home’, kerajaan memberikan latihan untuk mereka menambah sumber pendapatan, sekali gus mahir dalam sesuatu pekerjaan,” katanya.


Kemaskini pada 2019-02-25 08:05:31 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page