A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): open(/var/lib/php/session/sess_ovssqtngq9n1l9s0l7tvrj5a69, O_RDWR) failed: No space left on device (28)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 143

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: session_start(): Failed to read session data: files (path: /var/lib/php/session)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 143

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type bool

Filename: libraries/Cms_options_plugin.php

Line Number: 691

Portal Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Empat inisiatif baharu Smart Selangor diperkenal sebelum Oktober ini

 

SABAK BERNAM, 18 MAC: Empat inisiatif baharu di bawah agenda Smart Selangor bakal diperkenalkan sebelum Oktober depan.

Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU), Dr Fahmi Ngah berkata, kajian pelaksanaan projek perintis bagi ke-empat-empat inisiatif itu kini sedang giat dibangunkan.

Katanya, ia membabitkan Smart Recycling, Smart Streetlamp, big data analitik dan Selangor Wide Area Network (SWAN).

“Bagi Smart Recycling, SSDU bekerjasama dengan KDEB Waste Management (KDEBWM) untuk menjalankan aktiviti ini supaya sampah sedia ada tidak terus dilupuskan.

“Kita juga mahu mengubah presepsi rakyat mengenai sampah yang mempunyai nilai tidak hanya melupuskannya,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui di Program Jelajah 360 Smart Selangor, di Stadium Sungai Besar, semalam.

Selain itu, Dr Fahmi berkata, SWAN pula merupakan projek Jaringan Jalur Lebar (Broadband) Berkelajuan Tinggi Gigabit untuk menghubungkan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dengan semua agensi, jabatan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan anak Syarikat Kerajaan Negeri.

Katanya, SWAN membolehkan satu jaringan bersepadu bagi memenuhi keperluan rangkaian dan integrasi antara SUK dan agensi berkenaan bagi mendukung keperluan Data Raya.

“Jaringan ini dijangka mempunyai kelajuan dan kapasiti tinggi untuk memenuhi keperluan semua Inisiatif Smart Selangor seperti ‘Open Government ‘untuk jangka masa lima hingga tujuh tahun ke hadapan.

“Manakala, Smart Streetlamp merupakan inisiatif baharu yang bakal dilaksanakan di semua kawasan PBT bagi mewujudkan zon selamat menerusi pelaksanaannya itu nanti,” katanya.

Terdahulu, menerusi Belanjawan 2019, Kerajaan Negeri memperuntukkan sejumlah RM10 juta kepada SSDU bagi melaksanakan beberapa inisiatif baharu tahun ini.

SSDU sebelum ini ditubuhkan untuk merangka dan melaksana inisiatif yang menyumbang kepada pembangunan regional ‘Smart State’.


Kemaskini pada 2019-03-18 08:40:50 daripada

 •  
 • Print
 • Email this page