Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Empat inisiatif baharu Smart Selangor diperkenal sebelum Oktober ini

 

SABAK BERNAM, 18 MAC: Empat inisiatif baharu di bawah agenda Smart Selangor bakal diperkenalkan sebelum Oktober depan.

Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU), Dr Fahmi Ngah berkata, kajian pelaksanaan projek perintis bagi ke-empat-empat inisiatif itu kini sedang giat dibangunkan.

Katanya, ia membabitkan Smart Recycling, Smart Streetlamp, big data analitik dan Selangor Wide Area Network (SWAN).

“Bagi Smart Recycling, SSDU bekerjasama dengan KDEB Waste Management (KDEBWM) untuk menjalankan aktiviti ini supaya sampah sedia ada tidak terus dilupuskan.

“Kita juga mahu mengubah presepsi rakyat mengenai sampah yang mempunyai nilai tidak hanya melupuskannya,” katanya kepada SelangorKini ketika ditemui di Program Jelajah 360 Smart Selangor, di Stadium Sungai Besar, semalam.

Selain itu, Dr Fahmi berkata, SWAN pula merupakan projek Jaringan Jalur Lebar (Broadband) Berkelajuan Tinggi Gigabit untuk menghubungkan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dengan semua agensi, jabatan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan anak Syarikat Kerajaan Negeri.

Katanya, SWAN membolehkan satu jaringan bersepadu bagi memenuhi keperluan rangkaian dan integrasi antara SUK dan agensi berkenaan bagi mendukung keperluan Data Raya.

“Jaringan ini dijangka mempunyai kelajuan dan kapasiti tinggi untuk memenuhi keperluan semua Inisiatif Smart Selangor seperti ‘Open Government ‘untuk jangka masa lima hingga tujuh tahun ke hadapan.

“Manakala, Smart Streetlamp merupakan inisiatif baharu yang bakal dilaksanakan di semua kawasan PBT bagi mewujudkan zon selamat menerusi pelaksanaannya itu nanti,” katanya.

Terdahulu, menerusi Belanjawan 2019, Kerajaan Negeri memperuntukkan sejumlah RM10 juta kepada SSDU bagi melaksanakan beberapa inisiatif baharu tahun ini.

SSDU sebelum ini ditubuhkan untuk merangka dan melaksana inisiatif yang menyumbang kepada pembangunan regional ‘Smart State’.


Kemaskini pada 2019-03-18 08:40:50 daripada

  •  
  • Print
  • Email this page