Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
Portal Rasmi

KERAJAAN NEGERI SELANGOR

 | 

Jangan hanya bergantung kepada semburan racun basmi denggi

berita
HULU SELANGOR, 8 JULAI: Orang ramai tidak boleh bergantung kepada semburan racun oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) semata-mata untuk membasmi wabak denggi.
 
Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, kajian terbaru mendapati nyamuk Aedes turut berevolusi yang menyebabkan sistem pertahanan mereka semakin kuat dan mampu menyebarkan virus denggi kepada seluruh generasinya.
 
“Kalau dulu mungkin dengan kadar tertentu nyamuk mati melalui semburan atau ‘fogging’ tetapi sekarang sudah tidak boleh.
 
“Ada perkembangan terbaru, sebelum ini penyebaran wabak denggi melalui nyamuk yang ada virus sahaja, maknanya tidak semua nyamuk ada virus denggi tetapi sejak tahun lalu saya diberitahu, jika seekor ada virus maka semua generasi atau telurnya akan ada virus sama,” katanya.
 
Beliau berkata demikian dalam sidang media pada program Pemurnian Pelancongan Selangor (P3S) di Taman Tasik Milenium, Kuala Kubu Bharu di sini, hari ini.
 
Justeru, Amirudin berkata, orang ramai dinasihatkan supaya lebih kerap mengadakan langkah pencegahan dengan memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk dan menjaga kebersihan tempat tinggal masing-masing.
 
Katanya, Kerajaan Negeri juga sentiasa menatau dengan menjalankan kajian terhadap perkembangan nyamuk Aedes.
 
“Memerangi wabak denggi membabitkan kesedaran semua pihak kerana sehebat mana pun kita sembur racun tetapi jika tiada kesedaran ia sukar dikawal,” katanya.
 
Sumber : Selangorkini

Kemaskini pada 2019-07-10 11:34:19 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page