Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Landasan terbaik terokai keunikan Bandar Diraja Klang

berita
KLANG, 4 JAN: Pakej lawatan pelancongan ‘Royal Klang Heritage Walk’ dijangka akan terus menjadi pilihan dan tarikan pelancong untuk menerokai keunikan sejarah, kesenian dan kebudayaan di sini.

Pengurus Besar Tourism Selangor, Azrul Shah Mohamad berkata, Kerajaan Negeri mengambil langkah proaktif memperkenalkan lawatan berjalan kaki di sekitar bandar diraja itu sejak 2015.
Katanya, ia merangkumi lawatan ke 11 tempat bersejarah di sekitar daerah Klang yang mengambil masa lebih dua jam.

“Selain ditawarkan secara percuma pada hujung minggu beserta pemandu arah bertauliah, pakej lawatan ini merupakan landasan terbaik bagi memudahkan pelancong dalam dan luar negara mendekati serta mendalami sejarah bandar diraja ini.

“Bandar ini merupakan bandar terawal ditubuhkan di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program ‘Royal Klang Town Heritage Walk’ bersama pelajar Management and Science University (MSU) di Stadium Sultan Suleiman di sini, hari ini.

Hadir sama, Timbalan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang, Elya Marini Darmin dan Presiden MSU, Tan Sri Dr Mohd Shukri Ab Yajid.

Pada masa sama, Azrul Shah berkata, sehingga September tahun lalu, Selangor mencatatkan jumlah kehadiran pelancong seramai kira-kira 5.38 juta.

Katanya, angka itu menyumbang kepada peningkatan sebanyak empat peratus berbanding tempoh sama pada 2018.

“Melihat pada momentum positif yang ditunjukkan, Kerajaan Negeri menyasarkan jumlah kedatangan pelancong seramai 8 juta untuk tahun ini.

“Justeru, pelbagai program pelancongan akan dilaksanakan pada masa akan datang lebih menjurus kepada pembentukan identiti Selangor sebagai sebuah negeri maju yang memperjuangkan kelestarian budaya, peradaban dan warisan tempatan,” katanya.

Azrul Shah berharap konsep sedemikian turut disokong dan mendapat kerjasama semua pihak terutamanya di peringkat pihak berkuasa tempatan, agensi kebudayaan daerah dan pelancongan tempatan.

(Selangorkini)


Kemaskini pada 2020-01-09 14:24:21 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page