Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Sitec teroka sektor jaminan makanan, bantu sistem digital petani

 

SHAH ALAM, 7 OKT: Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (Sitec) akan membangunkan sektor jaminan makanan melalui Selangor Accelerator Program (SAP) bagi memastikan ekonomi golongan petani meningkat.

Ketua Eksekutif berkata program disertai agensi berkaitan antaranya Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) dan rantaian e-Bekalan Digital Selangor (Seldec) itu kini masih diperingkat awal penyusunan.

“Pelaksanaan ini juga bagi memastikan bekalan makanan terjamin. Kita akan sokong sektor baharu atau tradisional ini supaya petani kita mempunyai pengetahuan dalam bidang e-dagang.

“Kebanyakan petani tiada asas berkenaan pengurusan wang..sistem digital jadi kita latih dan ajar. Bagaimana buat jualan, penjagaan akaun serta pemasaran,” kata Yong Kai Ping ketika ditemui Media Selangor di pejabatnya semalam.

Menurutnya, petani serta pihak yang akan terbabit akan didedahkan dengan pembangunan teknologi seperti cara penanaman betul dan kesesuaian nilai keasidan tanah (nilai pH) bagi mendapatkan hasil lumayan.

“Petani serta pihak terbabit sudah dikenal pasti malah amat menggalakkan penyertaan golongan itu.

“Melalui program ini kita akan pastikan mereka berjaya selain kita mahu rantaian makanan kita terjaga kerana kita tidak dapat jangka sektor ini,” katanya.


Kemaskini pada 2020-10-15 16:53:30 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page