Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Selgem rangkul anugerah geospatial antarabangsa 2020

berita

SHAH ALAM, 15 DIS: Projek Sistem Pengurusan Geospatial SmartSel (Selgem) menerima pengiktirafan antarabangsa apabila berjaya merangkul Anugerah Kecemerlangan Geospatial 2020 bagi kategori pentadbiran negeri.

Ahli Lembaga Pengarahnya Dr Mohamad Khairil Mohamad Razi berkata anugerah itu mengiktiraf individu dan organisasi yang menghasilkan idea dan inovasi canggih dalam industri geospatial global.

“Selangor adalah negeri pertama di Malaysia yang mempunyai pengkalan data terlengkap dari segi topografi, utiliti dan demografi.

“Ia menjadikan Selgem sebagai pusat geospatial setempat untuk mengenal pasti, merancang dan mengawal kawasan pembangunan rumah mampu milik, pengurusan sisa pepejal, saliran dan pengaliran sungai, perhutanan dan pertanian, pengurusan bencana dan pembangunan infrastruktur telekomunikasi serta utiliti,” katanya dalam kenyataan.

Beliau menambah sistem itu dimanfaatkan secara meluas meliputi pengurusan bencana, pemuliharaan alam sekitar serta pemetaan utiliti sejajar dengan konsep Smart Selangor.

Majlis penganugerahan berkenaan diadakan secara virtual pada 6 Oktober lalu.

-Selangorkini


Kemaskini pada 2020-12-21 19:07:07 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page