Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 
selangorSELAMAT DATANG [ TUTUP X ]
KE PORTAL RASMI
KERAJAAN NEGERI SELANGOR

SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PORTAL SELANGOR


SERTAI KAJIAN KEPUASAN 
PELANGGAN PEJABAT SUK SELANGOR

KLIK/SCAN
qr kajian pelanggan portal
 

KLIK/SCANqr kajian pelanggan suk

RSS Feed

Bas komuniti bantu rakyat, perbaiki aliran trafik

SHAH ALAM 10 APRIL: Kerajaan Selangor melaksanakan penyediaan bas komuniti secara percuma bagi membantu rakyat dan memperbaiki aliran trafik yang sesak di kawasan bandaran.
Bas percuma ini dilaksanakan di Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) sementata di Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) masih diperingkat kajian.
bas 1


Exco Kerajaan Tempatan, Datuk Teng Chang Kim berkata, kos yang diperuntukkan MBSA untuk perkara ini bernilai RM629,076 setahun yang melibatkan pembelian bas, penyelenggaraan, bahan api dan perkhidmatan pemandu.
Sementara MBPJ pula memperuntukkan RM418,000 untuk pembelian dua buah bas dan penyelenggaraan setahun.
Bagi MPSJ pula, sejumlah RM346,000 diperuntukkan untuk pembelian manakala MPKj pula mmperuntukkan RM120,000 setahun dengan kaedah perlaksanaan secara kontrak bersama syarikat pengusaha bas sedia ada.
Perkhidmatan bas komuniti di Shah Alam telah bermula sejak 4 Mac tahun ini bemula di Hentian Pusat Bandar Seksyen 14 dan melalui Seksyen 2, 7, 11 14, 15, 16, 17 dan 18.
Bas ini beroperasi pada hari bekerja sahaja, Isnin hingga Jumaat bermula jam 7.30 pagi, 11 pagi dan 4.30 petang.
Bagi MBPJ, perkhidmatan bas ini telah bermula sejak Julai 2008 dan berada di peringkat penambah baik bagi meningkatkan jumlah bas untuk menampung jumlah pengguna yang semakin meningkat.
Jelas Chang Kim, perkhidmatan bas komuniti ini tidak mendapat subsidi daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Pengangkutan Darat (SPAD) dan dibuat secara peringkat di semua PBT kerana ia dilaksanakan mengikut kemampuan kewangan mereka.
Kata beliau lagi, Kerajaan Negeri dan SPAD sedang mempertimbangkan cadangan untuk mewujudkan Bas Rapid Transit (BRT) dari Kuala Lumpur ke Klang melalui Lebuhraya Persekutuan.


Sumber: www.selangorku.com

Kemaskini pada 2014-04-14 10:55:07 daripada Administrator

  •  
  • Print