Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Kerajaan Negeri kekal kuarters sejarah di Kuala Kubu Bharu

SHAH ALAM, 2 MEI: Kuarters lama yang memiliki nilai tersendiri akan dikekalkan selaras dengan status Kuala Kubu Bharu sebagai bandar warisan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong, berkata beliau sedang berusaha untuk membawa perkara itu bagi perhatian Kerajaan Negeri.

Katanya, Kerajaan Negeri memaklumkan akan berusaha menyelenggara kuarters terbabit bagi mengekalkan kuarters itu dalam keadaan baik pada Mesyuarat Majlis Tindakan Daerah, 30 April lalu.

Lee Kee Hiong a“Dalam mesyuarat itu, Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor (PDTHS) menjelaskan kuarters itu tidak akan dirobohkan kerana turut menghargai nilai warisannya dan pegawai daerah mencadangkan ia dijadikan tempat warisan. Jadi, jawapan positif itu amat memuaskan dan akan bersama diusahakan.

“Walaupun kos mengindahkan kawasan itu tinggi daripada pembinaan baru tetapi disebabkan ia mempunyai nilai sejarah maka kita tidak boleh melihat kos sahaja,” katanya ketika dihubungi Selangor Kini, di sini, hari ini.

Sebelum ini, Kee Hiong berkata, beliau pernah membangkitkan perkara terbabit dalam Sidang Dewan Selangor, pada November lalu, namun Kerajaan Negeri mahu merobohkan rumah kuarters milikan yang usang dan terbiar itu.

“Bagaimanapun, dalam jawapan di sidang dewan itu, perobohan masih belum dapat dilaksanakan ekoran tapak berkenaan masih dalam proses pewartaan,” katanya.

Difahamkan, sebanyak 20 kuarters pejabat daerah, Jabatan Kerja Raya dan klinik yang melebihi usia 30 tahun sudah usang di kawasan itu.

Balai_Polis_Kuala_Kubu_BharuCadangan pengekalan kuarters lama itu turut disokong Pengerusi Persatuan Sejarah Kuala Kubu (Peskubu), Abdul Wahab Abdul Hamid yang turut berhasrat menjadikan kuarters itu sebagai rumah klasik.

Antara ciri yang akan diketengahkan adalah konsep dengan ciri klasik daripada segi hiasan dalaman dan perabot.


Kemaskini pada 2014-05-05 08:30:10 daripada Administrator

  •  
  • Print