Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Empangan Sungai Selangor terus catat peningkatan

SHAH ALAM, 8 MEI: Empangan Sungai Selangor terus mencatatkan peningkatan ke paras 41.06 peratus dengan 94.45 juta meter padu berbanding sebelum ini hanya 89.46 juta meter padu (38.90 peratus), pada pertengahan bulan April.
Menurut laman sesawang Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), empangan Klang Gates juga terus mencatatkan peningkatan ke paras takungan 15.69 juta meter padu bersamaan 61.92 peratus, setakat jam lapan pagi tadi.
Manakala, paras takungan air di empangan batu pula adalah 81.13 peratus, Kolam Takungan Sungai Labu (74.82%), empangan Langat (55.45%) dan Semenyih (77.98%).
Empangan


Selain itu, bagi empangan Sungai Tinggi pula kadar takungan air 66.35 peratus dan Tasik Subang kekal (85.38%).
Pada 30 April lalu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan pengagihan air berjadual atau catuan air yang dilaksanakan sejak Februari lalu akan dihentikan serentak di semua kawasan terbabit, mulai 1 Mei lalu.
Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat pelan catuan bekalan air Selangor yang disertai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), LUAS, Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) dan syarikat konsesi.
Katanya, Kerajaan negeri berpendapat tidak perlu menunggu empangan mencapai takungan 50 peratus kerana yakin usaha keras yang dilaksanakan seperti mengepam air kolam dan hujan berterusan di kawasan tadahan air akan meningkatkan lagi paras empangan.
Pada masa sama, katanya, Kerajaan Negeri akan mempertingkatkan usaha menambah bekalan air sebagai persediaan menghadapi musim kering yang berpanjangan yang dijangka bermula akhir Mei hingga September ini.


Sumber  :  www.selangorku.com

Kemaskini pada 2014-05-22 11:50:28 daripada Administrator

  •  
  • Print