Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Dron pantau pencerobohan hutan Selangor

KAJANG, 2 JUL: Kerajaan Selangor melangkah setapak ke hadapan dalam isu pemeliharaan hutan dengan menerbangkan dron bagi memantau aktiviti pencerobohan hutan dari udara.

Exco Alam Sekitar Selangor, Elizabeth Wong, berkata kapal terbang kecil tanpa pemandu itu bersedia diterbangkan pada bila-bila masa selepas mendapat pelepasan Jabatan Penerbangan Awam (DCA).

“Kita ada pemantauan darat dan udara. Kini, kita guna teknologi baru iaitu dron yang lebih menjimatkan kos.

elizabeth01“Kita dah ada perkhidmatan ini khas untuk jabatan Kerajaan Negeri dan dikendalikan Jabatan Perancang Bandar dan Desa (JPBD) kepada semua jabatan.

“Syaratnya, kena dapatkan kebenaran DCA kerana itu syarat yang ditetapkan untuk setiap apa yang terbang di ruang udara negara,” katanya pada sidang media Majlis Pelancaran Bazar Ramadhan Mampan 2015 di Bazar Ramadan Taman Delima, Batu 13, di sini, semalam.

Elizabeth berkata, pihak bertanggungjawab terlebih dahulu menjalankan kerja pemetaan penerbangan yang tepat terlebih dahulu sebelum penerbangan dron ini.

“Dahulu kita gunakan helikopter tetapi selepas pemetaan, dron boleh diterbangkan setiap tiga hingga empat bulan sekali untuk memantau hutan di Selangor,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-07-06 08:01:44 daripada Administrator

  •  
  • Print