Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Portal Rasmi
KERAJAAN NEGERI SELANGOR
 

Fast Track bela wanita teraniay

SHAH ALAM, 11 JULAI: Proses mempercepatkan cerai atau ‘fast track’ untuk pasangan Islam di Selangor mampu membela golongan wanita daripada terus teraniaya, kata Adun Taman Medan, Haniza Talha.

Haniza berkata, kebanyakan kes perceraian bagi setiap pasangan mengambil masa panjang dan wanita sering berhadapan masalah atau kesukaran.

Katanya, ia juga mampu memastikan kehidupan keluarga terutama anak tidak terjejas sepanjang prose perceraian berlaku.

haniza“Perkembangan yang menarik kerana selalunya proses agak sukar terutama jika pihak lelaki suka menangguhkannya.

“Jadi, saya nampak ia satu penyelesaian kepada kes isteri yang memohon cerai apabila ada ‘fast track’ ini,” katanya kepada Selangor Kini.

Terdahulu, Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS) memperkenalkan proses mempercepatkan cerai dalam tempoh enam jam buat pasangan yang bersetuju untuk berpisah.

Sebelum ini, kes perceraian bagi pasangan yang bersetuju berpisah mengambil masa kira-kira tiga bulan atau 90 hari untuk diselesaikan bermula daripada kes didaftarkan sehingga perintah bertulis dikeluarkan mahkamah.

Jais-logo kecikPada masa sama, Haniza turut menafikan kaedah ‘fast track’ akan menggalakkan lebih banyak kes perceraian di negeri itu.

Katanya, ia boleh dipantau semula dari masa ke masa berdasarkan kes jika didapati disalahgunakan pihak tertentu.

“Mungkin ada pihak yang menggunakan cara ini untuk kepentingan, tetapi ia lebih kepada manfaat buat wanita yang dizalimi.

“Cara ini dilihat sebagai penyelesaian untuk kes tertangguh yang banyak membebankan wanita,” katanya.

http://bm.selangorku.com/category/berita-selangor 


Kemaskini pada 2015-07-13 08:37:49 daripada Administrator

  •  
  • Print